Stelele vampir şi Frankensateliţii: Şi Universul este înspăimântător de Halloween

Luni noapte este Halloween, ceea ce înseamnă că Pământul va fi plin de oameni costumaţi în vrăjitoare sau zombi. Dar luna octombrie ne-a arătat că planeta noastră nu are un monopol asupra lucrurilor înfiorătoare.

RomaniaTV.net
31 oct. 2011, 10:24
Stelele vampir şi Frankensateliţii: Şi Universul este înspăimântător de Halloween

Pe parcursul lunii octombrie, o serie de fenomene cosmice ne-au încântat, dar ne-au şi speriat, tocmai la timp pentru Halloween.

Secretul stelelor vampir

„Hoinarele albastre” sunt stele misterioase care par mai tinere decât vecinii lor antici, alături de care s-au format. Sunt mult mai fierbinţi şi apar mai albastre, de exemplu.

Astronomii au încercat să explice originile şi comportamentul hoinarelor albastre încă de când au fost descoperite, în anii 1950, iar un nou studiu se pare că a aflat răspunsul. Hoinarele albastre sunt vampiri, întrucât fură combustibilul (hidrogenul) altor stele. Acest lucru le menţine tinere, precum pe vampirii care sug sângele victimelor.

Cade cerul

Luna octombrie ne-a adus sentimentul că cerul o să cadă pe noi, din cauza satelitului ROSAT, care s-a prăbuşit pe Pământ. Acesta a fost al doilea satelit care a căzut pe Terra, în mod necontrolat, în doar o lună, după ce satelitul UARS de la NASA şi-a găsit sfârşitul pe 24 septembrie, în oceanul Pacific.

Frankensateliţii

Ideea de a crea viaţă nouă din părţi moarte, diferite, precum realizarea lui Frankenstein, este transpusă în spaţiu.United States’ Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a anunţat pe 20 octombrie că va dori să „recicleze” sateliţii defuncţi: va lua anumite părţi de la sateliţii ieşiţi din uz şi le va incorpora în noi sisteme spaţiale.

Ploaia de meteori de Halloween

Ploile de meteori îi speriau pe oamenii din trecut, care credeau că pică cerul pe ei. Însă noi ştim că este doar un spectacol frumos, pe cerul senin al nopţii.

Tauridele sunt poreclite „mingile de foc de Halloween”, întrucât ajung la maxim la sfârşitul lunii octombrie -începutul lunii noiembrie. Anul acesta, cel mai bun moment pentru a le vedea va fi pe 5 noiembrie, în primele ore ale dimineţii.