Stelian Ion anunţă că nu renunţă la eliminarea pensiilor speciale: Dacă nu vrem să mimăm, trebuie ca ele să treacă şi de CCR

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că rezolvarea problemei pensiilor speciale este unul dintre obiectivele coaliţiei şi avertizează că, dacă acest subiect nu va fi tranşat, partidele din coaliţie vor fi taxate forte dur. Ion afirmă că proiectele care prevăd eliminarea unor pensii speciale şi ajustarea celor care nu pot fi emilinate trebuie făcute în aşa fel încât să respecte deciziile Curţii Constituţionale şi să treacă de controlul de constituţionalitate.

11 iul. 2021, 11:29
Stelian Ion anunţă că nu renunţă la eliminarea pensiilor speciale: Dacă nu vrem să mimăm, trebuie ca ele să treacă şi de CCR

Întrebat dacă pensile speciale vor dispărea pe cale naturală, având în vedere că recent a murit persoana care încasa cea mai mare pensie din România, Stelian Ion a spus că actuala coaliţie de guvernare are „un obiectiv în privinţa pensiilor speciale”.

”Orice moarte e o tragedie şi am văzut unele comentarii care pe mine nu m-au bucurat deloc. Nu e o soluţie şi nu despre asta trebuie să vorbim. Este foarte clar că avem un obiectiv în privinţa pensiilor speciale. Am spus de fiecare dată că trebuie să respectăm şi deciziile Curţii Constituţionale pentru că au mai fost proiecte în anii trecuţi care s-au blocat, au picat la CCR, au fost respinse şi am avertizat la acel moment de la tribuna Parlamentului că dacă vrem doar să mimăm desfiinţarea sau ajustarea pensiilor speciale acolo unde nu se pot desiinţa, mergem mai departe cu acele proiecte. Dacă nu vrem să le mimăm, trebuie să le scriem în aşa fel încât ele să treacă şi de Curtea Constituţională şi atunci varianta este a unor proiecte de lege care să elimine ceea ce este de eliminat şi să ajusteze ceea ce nu se poate elimina în totalitate”, a declarat Stelian Ion, la Prima TV.

Citeşte şi: Ghinea: „Sistemul de pensii este nesustenabil şi neechitabil”. În ce condiţii s-ar putea majora pensiile

Stelian Ion a adăugat că sunt discrepanţe mari care trebuie revizuite şi afirmă că mulţi magistraţi sunt de acord cu repararea anomaliilor.

”Sunt, evident, discerpanţe foarte mari şi anomalii foarte mari care au fost sesizate, unele au fost acceptate de o mare parte a sistemului judiciar. Chiar am avut discuţii pe această temă. Este un subiect foarte sensibil, printre cele mai sensibile, şi în rândul opiniei publice, dar şi în rândul magistraţilor. Magistraţii, în marea majoritate, din ce am discutat, sunt de acord cu repararea unor anomalii. Şi pentru mine asta este foarte important. Şi am văzut semnale clare de acceptare a acestei situaţii şi îmi doresc ca această soluţie să fie acceptată de magistraţi şi să fie acceptabilă şi pentru societate. Către soluţia aceasta ne îndreptăm, să nu mai existe situaţia în care să depăşească pensia, salariul obţinut, ultimul salariu obţinut. Aceasta este, într-adevăr o chestiune innaceptabilă şi în opinia mea, dar repet, foarte mulţi magistraţi ştiu că nu e corect, ştiu că ar trebui să survină aici o modificare”, a declarat Stelian Ion, la Prima TV.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că abrogarea pensiilor parlamentarilor este un prim semnal că şi pensiile magistraţilor vor fi ajustate.

”Voi lupta întotdeuna pentru ca magistraţii să aibă condiţii decente şi de salarizare şi de pensie, însă aceste anomalii trebuie ajustate şi – aşa cum au decurs discuţiile – am văzut foarte clar că se poate ajunge la un numitor comun aici (…) Sunt multe pensii speciale, nu sunt doar ale magistraţilor (…) Am abrogat pensiile speciale ale parlamentarilor, este un prim semnal, unii nu au fost de acord. Unii se judecă, e dreptul lor”, a mai declarat Stelian Ion.

Stelian Ion a afirmat că, dacă problema pensiilor speciale nu va fi rezolvată, coaliţia va fi taxată.

” La un moment dat, va veni scadenţa pentru noi toţi şi oamenii ne vor întreba cu fluturaşii din campanie: «Ce aţi făcut?» Dacă lucrul acesta nu se va realiza în acest mandat, vom fi taxaţi foarte dur cu toţii. Sunt optimist că se vor îndeplini aceste promisiuni (…) Se vor aborga majoritatea pensiilor speciale şi acele nedreptăţi, acele dezechilibre majore, vor fi corectate, astfel încât să nu mai existe pensii incredibil de mari. Unii oameni, într-o viaţă de om, nu este o exagerare, nu reuşesc să strângă atâta avere câtă are pensie, pe o lună de zile, o persoană. Nu sunt multe cazuri, dar este atât de revoltător, evident că nu putem continua aşa”, a mai declarat ministrul.