Stelian Ion: Preşedintele ar trebui să se alinieze avizului CSM privind cererea de revocare a procurorului general

Deputatul USR Stelian Ion a declarat joi că, din punct de vedere formal, Klaus Iohannis are obligaţia să dea curs solicitării ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, dar, având în vedere abuzul de drept, este o alegere personală a preşedintelui dacă nu va face acest lucru, el susţinând că şeful statului ar trebui să se alinieze avizului CSM.

RomaniaTV.net
25 oct. 2018, 11:42
Stelian Ion: Preşedintele ar trebui să se alinieze avizului CSM privind cererea de revocare a procurorului general

„Dispoziţiile legii acum sunt destul de clare, este vorba de cum te raportezi la o procedură vădit abuzivă care, formal, îndeplineşte condiţiile legale pentru că ministrul Justiţiei are acest atribut, dar, vedeţi, scopul în care şi le exercită este unul exact contrar celui în care a fost construită legea. Legea îi conferă acest atribut pentru a îmbunătăţi activitatea Ministerului Public, nu pentru a decapita şi pentru a bloca activitatea şi desfăşurarea unor anchete în curs, cum este ancheta faţă de evenimentele din 10 august. Văzând acest abuz de drept, preşedintele, formal, are obligaţia să dea curs acestei solicitări, pe de altă parte, văzând abuzul de drept, este o alegere personală a domniei sale dacă nu îi va da curs. În orice caz, cred că preşedintele ar trebui să se alinieze cumva avizului CSM, care este potrivit Constituţiei garantul independenţei justiţiei. Având în spate acest aviz, cred că poate lua orice decizie cu conştiinţa împăcată”, a precizat Stelian Ion, la Parlament.

Preşedintele USR Dan Barna a arătat, la rândul său, că solicitarea de revocare din funcţie a procurorului general reprezintă „atacul final” pentru destructurarea justiţiei.

„Nu putem decât să constatăm că, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene, Departamentului de Stat, în ciuda unui an şi jumătate de proteste ale societăţii civile din România, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu continuă, prin instrumentul numit Tudorel Toader, să destructureze justiţia. Este atacul final. Practic, Tudorel Toader şi-a salvat poate remanierea, demarând procesul de eliminare şi a ultimului procuror care stătea în calea structurii de stat infracţional pe care Liviu Dragnea se chinuie să o construiască. Unul dintre reproşurile aduse domnului Lazăr este acela că ar fi criticat funcţionari de rang înalt şi normalitatea pe care o vede Tudorel Toader, aceea conform căreia parlamentarii şi PSD pot să critice procurorii, dar procurorul-şef nu are dreptul să îşi apere colegii, este o normalitate pe care nu o putem tolera”, a afirmat Dan Barna.

El a spus că raportul MCV va aşeza România ca „fruntaşa cozii în ceea ce înseamnă statul de drept în UE”.

„USR a depus deja, împreună cu PNL, o moţiune simplă împotriva domnului Toader. Marţi îl vom demasca pe acest apărător al infractorilor, de la tribuna Parlamentului. În momentul de faţă vedem că Avocatul Poporului a fost cumpărat cu o pensie specială şi trimis în concediu, doamna Kovesi a fost eliminată de la DNA, acum se încearcă şi eliminarea domnului Lazăr. Practic toate instituţiile funcţionale ale puterii statului sunt eliminate şi adăugate la brelocul domnului Liviu Dragnea. Sunt convins că raportul MCV va aşeza România ca fruntaşa cozii în ceea ce înseamnă statul de drept în UE”, a adăugat Barna.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii urmează să discute pe 13 noiembrie solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de avizare a revocării din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Avizul motivat va fi înaintat Ministerului Justiţiei la data de 21 noiembrie, a precizat CSM.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.

Augustin Lazăr, audiat de CSM pe 13 noiembrie după ce ministrul Justiţiei a propus revocarea din funcţia de procuror general