STENOGRAME Cum aranja Chesnoiu concursurile pentru posturi: „Tu spune-i ‘articolul nu ştiu care din cod’. Şi-i dai trei articole din lege” VIDEO

În 7 decembrie 2022 anchetatorii DNA Timișoara l-au deferit justiției, în stare de libertate pe ex-ministrul Agriculturii Ionuț Adrian Chesnoiu pentru patru fapte de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și pentru o faptă de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

12 ian. 2023, 20:58
STENOGRAME Cum aranja Chesnoiu concursurile pentru posturi: „Tu spune-i ‘articolul nu ştiu care din cod’. Şi-i dai trei articole din lege” VIDEO

Anchetatorii DNA detaliază modul abuziv în care ar fi procedat de-a lungul mandatului ex-ministrul Chesnoiu, o concluzie fiind aceea că la Agricultură în mandatul său nu ar fi fost loc de oameni competenți și pregătiți profesional ci doar pentru persoane nepregătite și „dirijate„ sau „comandate„.

Procurorii prezintă în dosarul aflat pe masa judecătorilor ICCJ, publicat de Stiripesurse, proba elocventă în care ex-ministrul îi cere unei martore să încalce atribuțiile de serviciu și mai ales legile și regulamentele de concurs, pentru ca unul dintre candidați să intre în posesia subiectelor.

Procurorii DNA notează în dosarul de la ICCJ că în 25 februarie 2022 a avut loc o altă discuție între martora – denunțătoare și ex-ministrul Chesnoiu, „cel din urmă solicitându-i să-i transmită inculpatului Aurel Sandu, prin intermediul lui „Jimmy” (identificat în persoana inculpatului Cristian Răducan, director general adjunct în cadrul M.A.D.R.), trei articole din Codul administrativ (O.U.G 57/2019) și un subiect din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, care urmează a constitui subiectele de concurs, ambele acte normative făcând parte din bibliografia concursului de recrutare, astfel cum rezultă din declarația martorei denunțătoare din data de 14 martie 2022”.

Citeşte şi: Explicaţia pentru menţinerea arestului preventiv în cazul lui Andrew Tate: „Are prea mulţi bani pentru a fi lăsat liber”

Discuția dintre cei doi pe această temă cu „iz penal„ a fost surprinsă de anchetatorii DNA și depusă la dosar, a fost purtată de către ex-demnitarul Chesnoiu în mare parte în șoaptă, pentru a evita înregistrarea ei, iar din ea reiese cu prisosință caracterul nefiresc al solicitării lui Chesnoiu:

Martor denunțător: Altceva. Ăăă, pe șefii’ de serviciu de la arhivă. Avem bibliografia asta… care este foarte subțire. Eu pot să-i dau două legi da, nu știu dacă știi cum stă treaba, că pe funcție publică obligatoriu se dă din codu’ administrativ.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: Așa.

Martor denunțător: Dacă io îi trec… Dacă noi îi trecem codu’ administrativ, ce…? Ăla are trei sute de pagini.

Chesnoiu Adrian-Ionuț: {neinteligibil) {vorbește în șoaptă)

Martor denunțător. Păi da, da vreți să vorbim… ?

Chesnoiu Adrian: Păi și…

Martor denunțător: Că tre’ să-i trec io lui trei din alea?

Chesnoiu Adrian’, (neinteligibil) (vorbește în șoapta) codu’ obligatoriu. Da din cod tu spune-i: domnule, articolul nu știu care din cod.

Martor denunțător: Ok. Și-atunci vă…

Citeşte şi: Decizie fără precedent în România. Bărbat condamnat la închisoare pentru că a lovit cu palma posteriorul unei tinere pe stradă

Chesnoiu Adrian’, (vorbește în șoaptă) Dă-i-le…

Martor denunțător: Articolul…

Chesnoiu Adrian: (vorbește în șoaptă) I le dai lu’ Jimmy, că io plec.

Martor denunțător: Lu’ Jimmy?

Chesnoiu Adrian: (vorbește în șoaptă) Da…. Dă-i-le (neinteligibil).

Martor denunțător: Îhî… Legea 50…

Chesnoiu Adrian: (neinteligibil) (vorbește în șoaptă) una din ele. Spui trei articole din lege (neinteligibil)

Martor denunțător: Și să-i dau articole din… Na. Mă duc să-1 sun pe ăsta de la Jimmy”, se arată în dosarul ajuns la judecătorii instanței supreme.

„Marfa„ livrată „clientului„

Astfel, arată anchetatorii DNA, „fiind determinată de inculpatul Chesnoiu, la data de 1 martie 2022, martora denunțătoare i-a transmis inculpatului Cristian Răducan, zis Jimmy, informații nedestinate publicității, ce urmau să constituie o parte din subiectele de la proba scrisă a concursului susținut de Aurel Sandu, respectiv art. 292 și 293 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, în condițiile în care bibliografia pentru concurs conținea un număr de 12 (douăsprezece) acte normative, aspecte care rezultă și din declarația martorei denunțătoare din data de 14 martie 2022”.

Este de amintit că în ciuda eforturilor susținute ale ex-ministrului Chesnoiu, fostul cadru STS, Aurel Sandu nu a fost capabil să obțină o notă de trecere la concurs fiind nevoie din nou de intervenția fostului ministru la subordonații din ministerul pe care îl conducea.

Citeşte şi: Prinţul Paul află dacă va fi extrădat în România. Cum sfidează fugarul autorităţile de la Bucureşti