Stenogramele discuţiei pilotului elicopterului PUMA prăbuşit la Cogealac cu turnul de control. Echipajul plecase să caute un MIG prăbuşit în zonă

Armata Română pierdea, într-o singură noapte, opt oameni și două aparate de zbor. O aeronavă MiG-21 LanceR, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, în contextul izbucnirii războiului în Ucraina, s-a prăbușit în zona localității Cogealac, din județul Constanța. Plecat în misiune de căutare, un elicopter IAR 330 PUMA, cu șapte oameni la bord, s-a prăbușit și el la câteva minute după decolare. La mai bine de jumătate de an de la incidentele aviatice, ancheta bate pasul pe loc. Recorder a publicat informații obţinute de anchetatori de pe cutia neagră a elicopterului, precum și a notelor explicative olografe date de cadrele militare implicate în coordonarea misiunii.

12 oct. 2022, 12:00
Stenogramele discuţiei pilotului elicopterului PUMA prăbuşit la Cogealac cu turnul de control. Echipajul plecase să caute un MIG prăbuşit în zonă

Generalul Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, și generalul Valerică Vrăjescu, adjunctul său, au emis ordine contradictorii în privința decolării elicopterului, în condițiile unei situații meteorologice în care zborul era extrem de riscant, este concluzia trasă de Recorder după analizarea informațiilor obţinute de anchetatori de pe cutia neagră a elicopterului, precum și a notelor explicative olografe date de cadrele militare implicate în coordonarea misiunii.

Când şefii din Aviaţa Română au căzut de acord și au decis să anuleze misiunea elicopterului IAR 330 PUMA, aeronava tocmai se ridica de la sol. Piloții n-au mai apucat să primească ordinul de întoarcere la bază. La 9 minute de la decolare, elicopterul s-a prăbuşit.

Înainte ca elicopterul românesc să plece în misiune, comandamentul a solicitat unui elicopter american staționat la Kogălniceanu să participe și el la o misiune de căutare/salvare a MiG-ului. Inițial, americanii acceptă. Dar ulterior, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile și a vizibilității extrem de reduse pe direcția nord, unde trebuia să patruleze, echipajul aeronavei UN 60 transmite că renunță la misiune.

Citeşte şi: De ce s-au prăbuşit avionul MIG-21 LanceR şi elicopterul IAR-330 din Constanţa. MApN a dezvăluit cauzele accidentelor aviatice

Conform declarațiilor din nota explicativă a lui Jerard Stoica, generalul Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA), este informat că echipajul așteaptă să plece în misiune, dar condițiile meteo sunt nefavorabile. Pană nu ia în calcul să anuleze sau să amâne decolarea, dar – potrivit declarațiilor lui Stoica – lasă decizia la alegerea echipajului. „La cea mai mică îndoială de siguranță, să se întoarcă”, este mesajul generalului Pană, notat de Stoica în declarația dată în fața superiorilor.

Doar că acest mesaj nu a mai ajuns şi la echipaj. Potrivit documetelor obţinute de Recorder, maistrul militar Luca Valentin, de la turnul de control, intră în legătură cu comandantul echipajului din elicopter, pilotul Florin Bogdan, îi transmite coordonatele geografice unde ar trebui să caute MiG-ul prăbușit, îi confirmă aprobarea de decolare, dar nu transmite și mesajul clar al șefului Aviației Române, conform căruia piloții aveau mână liberă să abandoneze misiunea dacă zborul nu se putea face în siguranță. Nu spune decât „Procedați cu grijă!”.

Elicopterul de salvare, cu un echipaj de șapte oameni la bord, decolează în ciuda condițiilor meteo nefavorabile şi a ordinului dat de generalul Vrăjescu care transmisese ca elicopterul să nu mai decoleze.

Citeşte şi: Dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi neluarea şi nespectarea măsurilor privind securitatea în muncă după prăbuşirea unui MIG şi a unui elicopter în Dobrogea. Dîncu: Am riscat viaţa militarilor noştri zburând cu aceste avioane

După cinci minute de zbor, de pe cutie neagră au fost extras un dialog între membrii echipajului. Aceştia discută despre vizibilitatea redusă: „Mă, da’ se vede prost rău, mă!”, spune pilotul Florin Bogdan la un moment dat. De asemenea, computerul de bord emite avertizări în serie despre pericolul de îngheț.

Două minute mai târziu elicopterul începe să piardă altitudine.

La ora 20.30, elicopterul dispare de pe radar și se prăbușește.

Pe cutia neagră a elicopterului au rămas ultimele conversații purtate de membrii echipajului.