Stephen Hawking a greşit: Savantul pariase că nu există „Particula lui Dumnezeu”

Celebrul fizician britanic Stephen Hawking a declarat că premiul Nobel ar trebui să îi fie decernat lui Peter Higgs, omul care a teoretizat existenţa particulei care îi poartă numele. Hawking a recunoscut că el pariase pe 100 de dolari că nu există bosonul lui Higgs.

RomaniaTV.net
05 iul. 2012, 07:22
Stephen Hawking a greşit: Savantul pariase că nu există „Particula lui Dumnezeu”

Într-un interviu pentru BBC, Hawking a spus că descoperirea bosonului lui Higgs de către CERN este un rezultat extraordinar, iar Peter Higgs ar trebui să primească premiul Nobel.

„Este păcat, însă, că marele descoperiri în fizică vin din experimente care ne-au dat rezultate la care nu ne aşteptam. Din acest motiv, am pariat cu Gordon Kane de la Universitatea Michigan că particula Higgs nu va fi găsită. Cred că tocmai am pierdut 100 de dolari”, a precizat Hawking.

După aproape jumătate de secol, fizicienii de la CERN (European Organisation for Nuclear Research) au anunţat miercuri descoperirea unei noi particule subatomice care se potriveşte teoriei bosonului lui Higgs, poreclit şi Particula lui Dumnezeu,  care ar oferi masă tuturor lucrurilor din univers.

„Dacă particula se dovedeşte a fi ceea ce credem, va fi o dovadă puternică pentru Modelul Standard al fizicii, teoria care explică toate experimentele noastre de până acum”, a mai spus Hawking.