Ştiai toate astea despre cancerul de col uterin?

Sunt câteva boli venerice care nu dau semne, putând fi diagnosticate doar în urma unor analize. Printre acestea se numără și cancerul de col uterin. Netratat, produce efecte de lungă durată și chiar ireversibile.

09 mart. 2017, 12:38
Ştiai toate astea despre cancerul de col uterin?

Poți avea virusul care cauzează cancerul de col uterin 

În anii 1980, cercetătorii au descoperit că virusul human papilloma (HPV) este cel care declanșează boala. Practic, toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție persistentă cu acest virus. HPV este un virus care se răspândește prin contact intim. Potrivit oamenilor de știință, prezervativele ajută la prevenirea răspândirii infecției, dar nu protejează complet deoarece virusul poate infecta zonele care nu sunt acoperite de un prezervativ. Virusul HPV se transmite și prin mâini, lenjerie, prosoape, purtarea hainelor persoanelor infectate. Virusul poate provoca modificări ale celulelor cervicale care conduc la displazie (celule anormale) și în cele din urmă la cancer. 

Dacă ai HPV, nu înseamnă că vei face cancer 

Există peste 150 de tipuri diferite de HPV. Dintre acestea, 14 sunt considerate cu risc ridicat din cauza asocierii lor cu cancer. HPV16 și 18 sunt responsabile pentru aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Din fericire, maladia poate fi prevenită prin prevenție și vaccinare. 

Vaccinul HPV este sigur și eficient în prevenirea cancerului de col uterin 

Vaccinul HPV a provocat o mulțime de controverse, deoarece mulți sunt îngrijorați cu privire la efectele secundare pe termen lung. Cu toate acestea, multe studii au demonstrat că vaccinul este foarte sigur și eficient. Medicii spun că două doze de vaccin trebuie administrate tuturor adolescenților care au între 11 și 12 ani și trei doze trebuie administrate celor cu vârsta între 15 și 26 de ani. Acest lucru este valabil atât pentru băieți, cât și pentru fete, pentru că, deși bărbații nu pot face cancer de col uterin, ei pot transmite virusul la femei. Important este ca vaccinarea copiilor să aibă loc înainte ca aceștia să fie activi sexual. 

Nu trebuie să-ți faci testul Papanicolau în fiecare an 

Deoarece vaccinul HPV este aprobat pentru utilizare numai de persoanele cu vârsta sub 26 de ani, pentru celelate femei rămâne sigur testul Papanicolau. Noile recomandări de la Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie spun că femeile care au sub 21 de ani nu trebuie să facă acest test. În schimb, cele care au între 21 și 29 de ani trebuie să-și facă această investigație de 3 ori pe an, pe când cele între 30 și 36 de ani trebuie să meagă să se investigheze o dată la 5 ani. Motivul? Cancerului de col uterin îi ia mult timp să se dezvolte. 

Semne care anunță că ai cancer pancreatic