Ştii că trebuie să urmezi o dietă în funcţie de vârstă? Vitamina care nu trebuie să lipsească din alimentaţie după 30 de ani

Nutriţioniştii susţin că nevoile organismului se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Din acest motiv, avem la 20 de ani anumite preferinţe în materie de mâncare, iar acestea se modifică la 40 sau 60 de ani.

19 mai 2022, 12:48
Ştii că trebuie să urmezi o dietă în funcţie de vârstă? Vitamina care nu trebuie să lipsească din alimentaţie după 30 de ani

Din acest motiv, e indicat să urmezi o dietă în funcţie de vârstă. Un prim pas pentru a fi sănătos este să fii atent la ce alegi să mănânci. Potrivit medicilor, organismul are nevoie întotdeauna de substanțe nutritive pentru a funcționa la nivel optim, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, e bine să știm ce ar trebui să suplimentăm pe măsură ce avansăm în vârstă.

Dieta în funcţie de vârstă. Ce să mănânci între 20 și 30 de ani

Pentru această grupă de vârstă, este important să adopţi obiceiuri alimentare sănătoase. Poți consuma practic orice, cu condiţia să eviţi pe cât posibil alimentele prăjite. Produsele de fast-food și patiserie ar trebui, în cel mai rău caz, consumate ocazional, conform csid.  Este important ca aportul de proteine să fie menținut la un nivel corespunzător, în funcție de activitatea fizică și de sex. Acesta trebuie să fie de cel puțin un gram de proteine pe kilogram corp.

Citeşte şi: Evitați aceste produse care afectează imunitatea! Mihaela Bilic, totul despre combinațiile alimentare care ne pot distruge sănătatea

Ce regim alimentară să urmezi între 30 și 40 de ani

Cei cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani trebuie să aplice câteva principii de bază.

  • Reducerea aportului de grăsimi saturate (carne grasă, lactate și brânzeturi grase);
  • După 30 de ani trebuie să ai grija, pentru tot restul vieții, să îți asiguri necesarul de coenzima Q10 (din alimentație si, dacă este necesar, din suplimente);
  • Produsele de fast-food și patiserie evitate pe cât posibil
  • Ponderea legumelor și a cărnii slabe trebuie să crească, în defavoarea surselor de grăsime.

Dieta potrivită între 40 și 50 de ani

Medicii recomandă ca în această perioadă a vieţii să acorzi o atenţie deosebită microelementelor. Aportul de calciu și vitamina D trebuie crescut din lactate, pește, ouă, portocale.

De asemenea, după 40 de ani, legumele și fructele concentrate în vitaminele C, A și în pigmenți antioxidanți: ardei, conopida, varza roșie, dovleac, morcovi, kiwi, struguri roșii etc. trebuie consumate în cantități mai mari.

În acest interval de vârstă trebuie mărit și aportul de fibre din legume, verdețuri și cereale integrale.

Ce să mănânci între 50 și 60 de ani ca să fii sănătos

După 50 de ani, necesarul de calciu şi de vitamina D, dar şi de antioxidanţi, creşte şi mai mult. Raportul dintre grăsimile saturate și cele nesaturate trebuie să scadă și mai mult. Consumul de calorii se cere ușor redus acum.

În schimb, aportul de carbohidrați este indicat să scadă după 60 de ani. O atenție specială trebuie acordată necesarului de vitamine din complexul B și al celui de minerale, cu precădere potasiu, magneziu, zinc și calciu.

Surse valoroase de vitamina B: drojdia de bere, ficatul, carnea de pasare, fasolea boabe, lintea, cerealele integrale, germenii de grâu, ouăle, legumele cu frunze verzi.

Alimente bogate in minerale: semințele de dovleac, portocalele, strugurii, fructele și legumele, lactatele.

Dintre sărurile minerale, sarea de bucătărie reprezintă excepția: cantitatea de sare trebuie redusă după 60 de ani.

Citeşte şi: De necrezut câte calorii are un covrig! Nu sunt recomandați deloc persoanelor care vor să slăbească