Ştii ce mănânci? Vezi lista aditivilor din alimente

Utilizarea aditivilor în alimente va deveni mai sigură şi transparentă în urma adoptării a două acte legislative de către Comisia Europeană. Potrivit documentelor, la unele categorii de alimente vor fi autorizaţi foarte puţini aditivi sau vor fi complet interzişi, ca în cazul iaurtului nearomatizat, a untului, a compotului, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 14:20
Ştii ce mănânci? Vezi lista aditivilor din alimente

Cele două acte normative adoptate de CE se referă la lista aditivilor din produsele alimentare, care va intra în vigoare în iunie 2013. Această perioadă de graţie pentru aplicare a fost considerată necesară pentru a permite industriei alimentare a Uniunii să se adapteze la noile norme.

Al doilea act se referă la lista aditivilor din ingredientele alimentare cum ar fi enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Lista aditivilor din produsele alimentare este, de asemenea, disponibilă într-o bază de date online, şi va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.

IATĂ LISTA ADITIVILOR DIN ALIMENTE

Aditivii alimentari sunt substanţe care se adaugă dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea alimentelor.

Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi. Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe.

În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare, precum dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate, se autorizează un număr mare de aditivi.