Stimulente de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19. Ministerul Sănătăţii a anunţat modificări legislative

Personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, precum și personalul din asistența medicală comunitară implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 vor primi stimulentele de risc.

18 mart. 2021, 17:08
Stimulente de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19. Ministerul Sănătăţii a anunţat modificări legislative

Guvernul a aprobat în ședința de guvern de miercuri, la propunerea Ministerului Sănătății, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgenţă.

Ordonanța prevede ca pentru personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate, acordarea stimulentului de risc să se realizeze din veniturile cabinetului medical, prin transferuri din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (medicii de familie sau specialiștii nu sunt salariați, ci reprezentanții propriilor cabinete medicale, iar veniturile decontate de case sunt veniturile cabinetului medical).

Totodată, documentul reglementează expres faptul că stimulentul de risc se acordă pentru perioadele în care a fost instituită starea de urgență, respectiv: un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 16.03.2020 – 14.04.2020 și un stimulent de risc pentru categoriile de personal care au activat în perioada 15.04.2020 – 14.05.2020.

Este vorba de câte 4.500 de lei de persoană pentru o perioadă de două luni.

Citeşte şi: Ce preţuri au vaccinurile antiCOVID care sunt acum în România. AstraZeneca se vinde cel mai ieftin. Iată lista cu preţuri!

De asemenea, ordonanța aprobată clarifică noțiunea de „pacient suspect”, dar și activitățile desfășurate de personalul implicat în activitatea de asistenţă medicală comunitară, astfel încât să beneficieze de stimulentul de risc și personalul din asistența medicală comunitară implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 inclusiv cei care desfăşoară activităţi specifice de inspecţie sanitară, în spaţiile în care a existat cel puţin un caz confirmat cu infecţie SARS-CoV-2.

Citeşte şi: Cum funcţionează lista de aşteptare pentru vaccin anti-COVID. În ce condiţii ai prioritate

De stimulente de risc ar urma să beneficieze peste 20.000 de cadre medicale.

„Problema în legislație e că scria doar personalul salariat și medicii de familie nefiind salariați, proprietarii cabinetelor lor, nu se încadrau în lege.  Stimulentul s-a acordat doar atunci, în cele două luni ale stării de urgență, și s-a acordat că așa scria în lege, dar banii, practic, nu s-au transferat, au fost tot felul de întârzieri, de probleme legislative. Suntem foarte mulțumiți că s-a rezolvat, chiar era o cerință veche, de anul trecut, din iunie tot solicităm acești bani promiși. Probabil că în cursul lunii aprilie vom primi și banii”, a declarat medicul Raluca Zoițanu, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, la Europa FM.


loading...
Partenerii noștri