Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajută. Eram deja acceptaţi dacă nu era lovitura de stat

Disputele interne dintre preşedintele Traian Băsescu şi USL pe tema Schengen nu ajută, susţine, potrivit RFI, eurodeputatul PDL Theodor Stolojan, care precizează că România ar fi fost deja acceptată, cu aeroporturile şi porturile, dacă n-ar fi avut loc încercarea de lovitură de stat din 2012.

RomaniaTV.net
27 feb. 2013, 09:23
Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajută. Eram deja acceptaţi dacă nu era lovitura de stat

Theodor Stolojan speră ca România să primească o veste bună în privinţa aderării la Spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie: „Eu sper să avem o şansă să putem măcar în prima etapă, aşa cum a fost o înţelegere acum un an de zile, respectiv cu porturile şi aeroporturile, urmând ca în etapa a doua să putem primi liber în Schengen şi cu transporturile rutiere. Totuşi, aş vrea să precizez un lucru foarte limpede: dacă n-ar fi fost evenimentele din vara anului trecut, acea încercare de lovitură de stat, România era acum în prima etapă acceptată în Schengen, respectiv cu aeroporturile şi porturile. Eu sper totuşi ca acum, în martie, fiind din nou problema pe agenda Consiliului JAI, să reuşim acest lucru„.

Eurodeputatul PDL crede că disputele interne dintre preşedintele Traian Băsescu şi USL pe tema Schengen nu ajută. „Evident că acest gen de puncte total diferite în interiorul unei ţări nu ne ajută deloc”, spune democrat-liberalul, citat de RFI.

Theodor Stolojan precizează că autorităţile române trebuie să ţină cont de „mesajul neoficial” care vine de la Bruxelles: „Trebuie să înţelegem un lucru pe care foarte mulţi demnitari nu doresc să-l spună limpede şi anume: oficial, nici un stat membru nu ne poate spune «domnule, nu îndepliniţi criteriile de intrare în Schengen», pentru că aici există o reglementare foarte clară, care spune ce criterii trebuie să îndeplineşti pentru a fi admis în Spaţiul Schengen şi România îndeplineşte aceste criterii. În orice întânire oficială, nimeni nu-ţi poate spune oficial altceva. De aceea, avem şi foarte multe declaraţii ale unor state membre, care au fost şi vizitate recent ba de prim-ministru, ba de preşedintele Camerei Deputaţilor sau mai ştiu eu cine, care ne spun «da, domnule, suntem de acord». Însă neoficial, ni se spune ceea ce ni se spune şi nouă aici, în Parlamentul European: «degeaba aveţi aparate care survolează graniţele, degeaba aveţi aparate cu infra nu ştiu ce, cu căldură, care simt şi un animal când trece graniţa, când în spatele computerului stă un om care e corupt sau care are cu totul alte valori decât cele care trebuie». Deci ăsta e mesajul neoficial care ni se spune şi sigur că el este legat de întregul sistem de luptă anticorpuţie din România, de întregul sistem judiciar, de eficienţă etc.”.

Parlamentarul european consideră că „cel mai bine ar fi fost să nu dăm nici un motiv de discuţii colaterale )…) adică să fi îndeplinit toate angajamentele”.

„Să nu uităm că România, din punct de vedere al aderării la Uniunea Europeană este stat membru, dar are încă angajamente asumate în momentul intrării, care nu au fost îndeplinite. Din păcate, un asemenea angajament ţine de acest Mecanism de Cooperare şi Verificare, care trebuie ridicat şi va fi ridicat în momentul în care România demonstrează că a îndeplinit toate angajamentele de acolo. Deci din punct de vedere al îndeplinirii criteriilor de aderare la UE, România are încă restanţe„, a spus Stolojan.