Stolojan: În cinci ani de zile, Elena Băsescu nu a fost niciodată raportor al Parlamentului European

Liderul europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, a declarat luni, referindu-se la demisia Elenei Băsescu, că democrat-liberalii regretă orice plecare din partid și a precizat că fosta sa colegă nu a avut în cinci ani de mandat de eurodeputat niciun raport întocmit în calitate raportor în Parlamentul European, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
24 mart. 2014, 13:02
Stolojan: În cinci ani de zile, Elena Băsescu nu a fost niciodată raportor al Parlamentului European

„În Parlamentul European există un site unde este reflectată în mod real activitatea fiecărui europarlamentar. Și dacă vă uitați pe acest site, cea mai importantă activitate a unui europarlamentar este să capete încrederea colegilor din grupul politic de a deveni raportori ai Parlamentului European, ceea ce înseamnă că are răspunderea pentru tot procesul legislativ, inclusiv în cazul rapoartelor legislative care se transformă în final în regulamente europene sau directive europene. Deci, are răspunderea inclusiv pentru negocierea între PE, Consiliul miniștrilor și Comisia Europeană. Nu există activitate mai importantă și trebuie făcută deosebirea de activismul parlamentar. Activism care se reflectă prin fel de fel de declarații date, prin fel de fel de luări de cuvânt, care nu au niciun fel de legătură cu activitatea ta de raportor al PE sau de raportor al Comisiei sau de raportor al grupului politic din care faci parte”, a afirmat Stolojan într-o conferință de presă.

Întrebat de câte ori a fost Elena Băsescu raportor în PE, liderul europarlamentarilor PDL a spus: „În cinci ani de zile nu a fost niciodată raportor al PE, iar domnul Cristi Preda a fost o singură dată raportor al PE, pentru un raport din proprie inițiativă”.

Stolojan a susținut că orice om care părăsește PDL reprezintă o pierdere, întrebat dacă el consideră că plecările Elenei Băsescu și a lui Cristian Preda nu reprezintă o pierdere pentru democrat-liberali.

„Mie îmi pare rău că dânșii au plecat din PDL, partid care a făcut foarte mult pentru dânșii, dar e decizia lor. Deci, ne pare rău pentru fiecare om care pleacă din PDL”, a completat Theodor Stolojan.

El a adăugat că în momentul în care PDL afirmă că are cei mai buni candidați se bazează pe faptul că „cei 11 europarlamentari români membri ai PDL (…) au fost raportori ai PE pentru 60 de rapoarte”.”Cei 16 europarlamentari români membri ai PSD și ai PNL au fost raportori ai PE pentru 36 de rapoarte. Din păcate, dacă vă uitați la lista de candidați propusă de PSD și PNL, au dispărut de pe această listă, cea a PSD-ului cu sateliții săi, exact europarlamentarii săi cei mai buni, doamna Țicău, cu 10 rapoarte și domnul Cutaș, cu șase rapoarte”, a declarat Stolojan.

La rândul său, deputatul Andreea Paul a spus în cadrul aceleiași conferințe de presă că demisia Elenei Băsescu reprezintă o decizie individuală și că lisa de candidați la europarlamentare este „de departe cea mai bună”.

„Demisia rămâne o decizie individuală iar PDL are convingerea că lista sa de europarlamentari este de departe cea mai bună. Monica Macovei cu întreaga echipă, domnul Stolojan cu întreaga echipă de europarlamentari ai PDL au rapoarte, legi europene adoptate de două mari mai mult decât PSD și PNL la un loc. Avem convingerea că pe 25 mai românii vor alege acei europarlamentari care au cu ce da socoteală în fața românilor și care au forța în continuare să lupte pentru interesele românilor. Adversarii noștri principali rămân cei din Guvernul Ponta III și echipa lor de europarlamentari”, a mai declarat prim-vicepreședintele PDL.