Stolojan: Salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu peste 5% în 2012

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, la RFI, că o creştere mai mare de 5% a lefurilor bugetarilor este posibilă doar dacă Guvernul finalizează programul de reforme pe care şi le-a propus Executivul în 2010, atunci când veniturile bugetarilor au fost reduse cu 25%. Procentul corect şi final îl vom afla de la Palatul Victoria, unde guvernatorul BNR se întâlneşte, pentru prima dată, cu premierul Ungureanu.

RomaniaTV.net
09 mart. 2012, 09:25
Stolojan: Salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu peste 5% în 2012

Theodor Stolojan consideră că salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu mai mult de 5% în 2012. Europarlamentarul PDL atrage însă atenţia că oricum puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut în ultimii trei ani cu 15%-16%.

Pot fi majorate salariile şi redus CAS-ul? Theodor Stolojan crede că da, însă cu anumite condiţii: „Ele pot fi făcute dacă Guvernul îşi îndeplineşte programul avut în vedere în momentul în care a făcut reducerea cu 25% a salariilor din tot ce înseamnă sector finanţat sau activităţi finanţate din bugetul statului. Vă reamintesc că atunci când s-a făcut reducerea cu 25%, s-a spus aşa: facem această reducere cu 25% absolut în toate sectoarele finanţate din buget, pentru că nu avem timp acum să facem reforma administraţiei publice, reforma învăţământului, reforma sănătăţii, reforma Poliţiei, reforma în Armată, să eliminăm ceea ce înseamnă personal excesiv angajat până la sfârşitul lui 2008, iar la personalul care rămâne, să revenim cu salariile la nivelul dinainte de tăiere, care însemna că la 1 ianuarie 2011 trebuia făcut acest lucru. Din păcate, însă, reformele acestea în zona sectoarelor finanţate din bugetul statului nu merg atât de uşor, pe cât şi-au imaginat unii la vremea respectivă şi iată, în sectorul sănătăţii, nici astăzi nu este de fapt publicat proiectul legii sănătăţii”.

Theodor Stolojan spune că „în privinţa reducerii contribuţiei de asigurări sociale, aici lucrurile pot fi puse în mişcare, dacă se acceptă o serie de măsuri, de exemplu creşterea salariului minim, care ar genera resurse suplimentare pentru acoperirea scăderii veniturilor, ca urmare a reducerii cotelor de contribuţii de asigurări sociale şi sigur, văzut în continuare cine nu plăteşte încă CAS în economie”.

Ar fi posibilă o majorare a salariilor de peste 5%? Theodor Stolojan estimează că da. „Ar fi posibilă. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu înseamnă însă că salariaţii sau cei care sunt angajaţi în activităţile finanţate din bugetul României vor avea aceeaşi putere de cumpărare. Să nu uităm că între timp a avut loc în România o inflaţie cumulată de peste 15%-16%, în cei trei ani de zile. Deci, practic, noi spunem aşa astăzi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de tăiere, pensiile sunt îngheţate, dar puterea de cumpărare a acestor venituri şi într-un caz şi-n altul e scăzută cu peste 15%-16%, cât este efectul cumulat al inflaţiei timp de trei ani de zile”, afirmă eurodeputatul PDL.