Iohannis şi Stoltenberg, în vizită la Comandamentul de integrare NATO: Unitatea, funcţională din septembrie

Președintele României, Klaus Iohannis, a sosit joi, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, premierul interimar Gabriel Oprea și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la sediul Unității pentru Integrarea Forțelor NATO. Şeful statului a anunțat joi că Unitatea NATO de Integrare a Forțelor de la București va fi activată oficial în cursul lunii septembrie, aceasta fiind prima prezență concretă a Alianței pe teritoriul României.

02 iul. 2015, 12:08
Iohannis şi Stoltenberg, în vizită la Comandamentul de integrare NATO: Unitatea, funcţională din septembrie

„Această structură de comandament urmează să fie activată oficial în cursul lunii septembrie”, a spus Iohannis.

În opinia acestuia, Unitatea este o dovadă a solidarității și a sprijinului NATO pentru securitatea României.

Oficialii vor vizita noul sediu, primul dintre cele două centre ce vor fi deschise pe teritoriul României. Această structură va fi una de comandă, poate găzdui 42 de ofițeri ai NATO și va fi condusă de un comandant român.

CITEŞTE ŞI: Şeful NATO, Jens Stoltenberg: Voi folosi România ca un exemplu pentru ceilalţi aliaţi

Structura reprezintă o interfață între sediul central al NATO și unitățile operaționale de pe teritoriul României.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, că pentru pregătirea acestei structuri NATO de comandă au fost parcurşi toţi paşii conveniţi cu Alianţa, iar centrul va fi acreditat şi va funcţiona în toamna acestui an, împreună cu structurile altor state aliate.

Potrivit lui Duşa, investiţia pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei, iar în acestă structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale ţărilor aliate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Unitatea NATO de Integrare a Forţelor amenajată la Bucureşti, el fiind însoţit de preşedintele Klaus Iohannis, de ministrul Mircea Duşa şi de premierul interimar, Gabriel Oprea.