STRADA cu nume imposibil de pronunţat pentru oltenii din Sărata: Aşa ceva nu putem să zicem

Aproximativ 200 de familii din satul Sărata, comuna Călăraşi, locuiesc pe o stradă numită Chartres de Bretagne, al cărei nume nici măcar nu-l pot pronunţa.

27 aug. 2014, 13:08
STRADA cu nume imposibil de pronunţat pentru oltenii din Sărata: Aşa ceva nu putem să zicem

Localnicii din satul Sărata (judeţul Dolj) sunt neumulţumiţi că edilul localităţii le-a schimbat denumirea străzii din „Strada Principală” în „Chartres de Bretagne”, scrie adevarul.ro. Oamenii sunt nelămuriţi de ce trebuie să aibă un asemenea nume, unul dintre argumentele lor fiind că ei sunt români, şi nu francezi. Ba mai mult, sătenii nu ştiu nici măcar să pronunţe numele noii străzi. Schimbarea a avut loc în 2010, dar oamenii nu s-au obişnuit cu numele nici acum.

„Este în franceză, iar noi aşa ceva nu putem să zicem. Trebuia ales un nume pe care să putem şi noi bătrânii să îl pronunţăm. În buletin mi-a fost trecută strada în franceză. Nouă trebuie să ne asfalteze aici, iar după aceea primarul putea să facă ce vrea. Am încercat să învăţ cum să spun, dar degeaba, nu îmi iese. M-am făcut de râs la poştă când m-am dus să pun o scrisoare. Nu am ştiut să spun pe ce stradă locuiesc”, a declarat Eugenia Bârzăneanu, în vârstă de 74 de ani, din satul Sărata.

Primarul comunei Călăraşi povesteşte că, în urmă cu patru ani, satul Sărata s-a înfrăţit cu o comună franceză, Chartres de Bretagne. În semn de mulţumire, edilul s-a gândit să le facă francezilor o mică surpriză. Aşa că, în urmă cu patru ani, a schimbat denumirea unei străzi.

„La una dintre vizite am observat că ei deja dăduseră numele unei străzi Călăraşi, iar altă stradă a lor deja se numea Sărata. Atunci când a apărut şi la noi nomeclatorul stradal, am schimbat şi noi strada din «Principală» în «Chartres de Bretagne». Am fost în Franţa în vizită în comuna respectivă. Este foarte bine dezvoltată din punct devedere economic. Majoritatea caselor sunt cu etaj şi cochete. Nu înţeleg unde este problema. Oamenii mi-au spus că sunt mândri că locuiesc pe strada cu nume franţuzesc”, a declarat edilul Vergică Şovăilă.