Străinii storc de bani Fondul Proprietatea şi ispitesc administratorii cu comisioane mai mari

Publicat: Joi, 16 Februarie 2012 15:10 // Actualizat: Joi, 16 Februarie 2012 15:10 // Sursa: RTV.net
Autor: Adrian Ionescu

Începe deja sfârşitul Fondului Proprietatea (FP)? Cel mai mare acţionar al FP, Elliott Associates, vrea ca administratorul FP să vândă din activele fondului, astfel încât dividendele să fie şi mai mari decât cele propuse deja. Acum dividendele consumă peste 96% din profitul net pe anul trecut. Administratorul FP, Franklin Templeton, ar urma şi el să primească un comision suplimentar de 1,5% din sumele încasate.

Foto: fin.ro

„Iniţiativa ar transforma Fondul Proprietatea într-o colecţie de active de vânzare, iar administratorul FP ar semăna mai mult cu un lichidator“, este de părere Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR.

Vânzarea de active în scopul distribuirii de dividende speciale rezultate „nu ar putea fi făcută, cel mai probabil, în cele mai bune condiţii de piaţă şi atunci ar rezulta pierderi de activ. Cu timpul Fondul ar deveni o colecţie de active în curs de transformare în cash, ceea ce i-ar limita durata de viaţă “, a mai declarat analistul de la BCR pentru RTV.NET.

Manchester Securities Corporation, care împreună cu un alt fond de investiţii de risc al Grupului Elliott Associates deţine 13% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), a solicitat convocarea adunării generale a acţionarilor, pentru revizuirea comisionului pe care îl încasează administratorul FP şi pentru aprobarea unei noi politici de dividende.

Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom, sucursala Bucureşti, încasează 0,479% pe an din capitalizarea Fondului. Acţiunile FP se cotează în prezent (ora 14.15) la un preţ de 0,53 lei, în creştere cu 1,15%. La această cotaţie, capitalizarea Fondului (valoarea de piaţă) este de 7,22 miliarde de lei.

Manchester Securities Corp. propune încurajarea administratorului să vândă din participaţii ale FP la diferite companii, astfel încât acţionarii să primească un comision suplimentar de 1,5%, în perioada 2012 - 2013, din banii obţinuţi şi distribuiţi ulterior acţionarilor ca dividende speciale, În 2014 comisionul special ar urma să scadă la 1%.

Fondul Grupului Elliot declanşează, de fapt o polemică. Recunoaşte că actuala structură a comisionului de cotă din capitalizarea bursieră, încurajează administratorul să reinvestească sumele obţinute din vânzări, astfel încât să „maximizeze continuu valoarea portofoliului“, preţul acţiunii FP să crească şi să câştige la rândul său mai mult.

Manchester Securities Corp. spune că o structură revizuită a comisionului, cu o componentă de comision special rezultat din vânzare de active, ar reduce discountul valorii unitare a activului net faţă de cotaţia de piaţă (diferenţa dintre valoarea averii pe acţiune şi valoarea acţiunii), acum de aproape 50%.

„Un program consecvent de vânzări şi distribuţii către acţionari ar semnala pieţei că administratorul nu este dispus să tolereze tranzacţionarea acţiunilor emise de Fond la un discount mare faţă de valoarea activului net pe acţiune“, se spune într-o scrisoare adresată de Manchester Securities adminsitratorului FP.

„Sigur că discountul se va reduce şi că perspectivele unor dividende mai mari va creşte atractivitatea fondului pe termen scurt şi mediu, dar pe termen lung, sărăcirea portofoliului va duce la scăderea dramatică a cotaţiilor“, obsevă Mihai Căruntu.

Fondul grupului Elliott recunoaşte că diminuarea discountului se va obţine prin micşorarea activelor fondului, dar nu evocă posibilitatea ca activele să mai şi crească, ceea ce lasă loc ideii că Fondul s-ar putea să se şi desfiinţeze, dacă nu va mai avea portofoliu.

Fondurile Elliott fac parte din categoria fondurilor de investiţii de risc (hedging), cunoscute prin agresivitatea cu care operează pe piaţă.

Cum s-a văzut, analiştii de piaţă de capital remarcaseră deja faptul că presiunea fondurilor de investiţii de a obţine dividende cât mai mari de la FP şi de la SIF-uri va pune în dificultate adminsitrarea acestora, împinsă astfel să vândă din active, al cărui loc nu va mai fi luat de altceva în schimb, din lispă se lichidităţi.

De aceea SIF Moldova, de pildă, a şi propus, pentru prima dată în istoria SIF-urilor, o majorare de copital, concomitentă cu creşterea dividendelor. Altfel spus, mesajul administratorilor de la SIF Moldova a fost: „investiţi, dacă vreţi dividende mai mari“.

Totodată, altfel decât prin scăderea activelor, discountul nu va fi anihilat fără plasamente foarte atractive, căci, prin definiţie, mereu piaţa va cere discount din cauza gradului de risc alocat fondruilor de investiţii în general.

Politica actuală de dividende a FP prevede distribuirea aproape integrală către acţionari a profitului obţinut din dividendele şi dobânzile încasate de Fond, restul încasărilor putând fi reinvestite.

Astfel, administratorul Franklin Templeton a propus ca acţionarii să primească în acest an ca dividende brute peste 96 % din profitul net de peste 543 de milioane leiobţinut anul trecut anul trecut.

Franklin Templeton va convoca AGA care ar urma să aibă loc până pe 8 aprilie, pe ordinea de zi fiind prezentate şi solicitările transmise săptămâna trecută de alţi trei acţionari pentru aprobarea listării secundare a FP pe bursa de la Varşovia şi pentru revocarea membrilor Comitetului Reprezentanţilor.

 

 

 

loading...
9 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 ian 13:31
...Este un vehicul de investiţii care se poate  desfiinţa, dacă acţionarii săi şi-au atins scopurile“. Şi anume, vânzarea cu bucata a averii „vehiculului“, pusă în operă de administratorii de la Elliot Associates, prin fondurile de risc care sunt acţionarii...
17 feb 10:39
...detaliile în articolul de ieri: Străinii storc de bani Fondul Proprietatea şi ispitesc administratorii cu comisioane mai mari. În fond… Fondul a fost înfiinţat ca să dea despăgubiri. Ei şi dacă le dă,...
16 feb 18:51
Răspunde | Votează email 1 email
Grămătic
Uitate... Uitate.... Uitate... :))
16 feb 18:47
...mă întrebam într-un articol. Străinii storc de bani Fondul Proprietatea şi ispitesc administratorii cu comisioane mai mari. Titlul comentariului meu de aici mi-a fost sugerat de un alt comentariu la acel...
16 feb 17:58
Răspunde | Votează email 0 email
Grămătic
Mai intai carte, gramatica si apoi pretentii, dom' Cernat. Nici nu confunda traista. Articolul pacatuieste cu un titlu xenofob, e drept, dar mai departe, demonteaza, cu ajutorul analistului de la BCR, un mecanism simplu, eficace si vechi de cand piata, de emasculare a unui vehicul de investitii. Este clar si pentru boboci, ca nu vanzarea gunoaielor ci a perlelor va aduce dividende si comisioane de asa zisa adminsitrare. Nu despre meritele administratorilor de la Franklin este vorba. Ele conteaza. Conteaza orice efort de a introduce nu guvernanta corporatista, dar macar practica loiala. Uita-te, gramatical, la text, inainte de a acuza pe altii de rea intentie si lipsa de informare . Gramatica este si o disciplina a discernamantului, nu numai a poftei de a avea o parere.
16 feb 15:29
Răspunde | Votează email -1 email
strainii ne storc de bani mana in mana cu ai nostrii
o stim se vede ca orice afaceri vin din afara sa investeasca aici vin sa dea lovitura si sa fuga,vezi NOKIA. micii afaceristi romani trebuie incurajati ,clasa de mijloc pt ca sa avem un mediu sanatos de afaceri si stabil ,aceasta vin strainii sa investesca e relativa ,baza sunt tot afacerile facute de proprii cetateni ai acelui stat
16 feb 16:10
Votează email 0 email
Nume*Mihai G
Esti neinformat si rau intentionat ca si autorul acestui articol. Eliot propune vanzarea dar nu al "perlelor" ci al companiilor neperformante (gunoaiele) care au fost aruncate in portofoliul FP numai ca sa iasa la numar si ca statulsa scape de ele.Asa ca uitate mai bine la ce este in portofoliu si vezi ce anume este cu valoare si ce este umplutura, umplutura care face gaura in bugetul statului.Daca nu era Franklin Templeton, astazi nu stiam ce se intampla la Hidroelectrica, Romgaz etc. FT a rupt tacerea iar baietii destepti curand, curand se vor sterge pe bot de pret preferential la energie. Aceste companii au profit redus numai si numai din cauza unei administratii defectuoase, sau mai corect datorita hotiei administratorilor.
16 feb 15:25
Răspunde | Votează email 0 email
ana pop
ATENTIE..IN SPATELE ELLIOT este ,,CINEVA,,
..care vrea sa determine FP SA VANDA participatia la diverse obiective interesante si astfel sa scape de FP(de participatii..) ,,IEFTIN,, !!!!
si cu CEZ-UL s-a procedat similar.sau aproape .ESTE UN TRUC f f periculos pentru actionari !!


Poate ar fi bine sa sugerati asta intr-un articol ??

multumesc
16 feb 18:00
Votează email -1 email
Nume*Mihai G
Cine crezi tu ca este? Hai da drumul la o perla. Iliescianule, hai spune ce ai pe limba, hai sa auzim cu totii" NU NE VINDEM TARA, O FURAM FARA BANI" asa ar fi corect sa spui ce ai in minte, numai rahat.
1
EUR
4.7601
RON
24 May
noapte 13 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H