Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, prioritate în CSAT. Consiliul se reuneşte la ora 15

Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România figurează printre principalele subiecte care sunt discutate joi de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Şedinţa este condusă de preşedintele Klaus Iohannis şi va avea loc la ora 15, în sistem de videoconferinţă.

03 dec. 2020, 08:30
Strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, prioritate în CSAT. Consiliul se reuneşte la ora 15

Guvernul a adoptat hotărârea privind strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România, în şedinţa de săptămâna trecută.

Strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost elaborată de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea premierului, conform Agerpres.

Ce prevede strategia de vaccinare anti-COVID-19

Strategia stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Documentul are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii virusului SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi a mortalităţii generate de COVID-19.

Autorităţile care au elaborat strategia îşi propun să asigure un mediu favorabil pentru vaccinare, ca politică eficace de prevenţie COVID-19 la nivelul populaţiei României, precum şi rearea premiselor de operaţionalizare a activităţii de vaccinare anti-COVID-19 la nivel populaţional, ca parte integrantă a programului naţional de vaccinare, preciza Ministerul Sănătăţii, notează sursa citată.

În strategie este prevăzut întregul procesul de vaccinare împotriva noului coronavirus, de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor. De asemenea, documentul mai include şi liniile generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România.

Citeşte şi: Vaccinul anti-coronavirus va fi administrat persoanelor cu comorbidităţi. Lista bolilor

Klaus Iohannis, despre când va ajunge vaccinul anti-COVID în România. „Este destul de probabil să avem chiar de la începutul anului”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vaccinurile sunt „eficiente” şi „sigure”, subliniind că este convins de succesul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus

„Este destul de probabil să avem chiar de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi, în România. Sigur, vorbim de primele tranşe, care însă vor fi suficiente pentru a vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienţilor cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinaţia cu SARS-CoV-2 şi cred că asta este o veste foarte bună.

Noi cu toţii pornim de la premisa că vaccinarea populaţiei în masă se va putea petrece undeva în primăvară, însă este clar că trebuie să aşteptăm un pic pentru a avea descrierea exactă pentru fiecare vaccin, pentru ca medicii să decidă cine ce vaccin primeşte, pentru ca efectul să fie optimal.

Însă noi am făcut în ultimele săptămâni paşi importanţi în direcţia consolidării Strategiei de vaccinare. Ea este deja aprobată în Guvern. Va fi aprobată în această săptămână şi în CSAT. Suntem pregătiţi”, a precizat şeful statului pe 30 noiembrie.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „De 8 zile suntem într-un trend descendent. Garantez 100% că nu va fi un lockdown după alegeri”