Strategia de vaccinare anti-COVID, aprobată joi în CSAT

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat, la Digi24, cum va decurge acest proces în România.

01 dec. 2020, 23:41
Strategia de vaccinare anti-COVID, aprobată joi în CSAT

Strategia de vaccinare anti-COVID este definitivată. „Ceea ce ne dorim e o campanie care să funcționeze neîntrerupt și care să permită vaccinarea unui număr mare de persoane într-o anumită perioadă de timp, pentru ca undeva după mijlocul verii, spre toamnă, să atingem un număr de 10-15 milioane de persoane vaccinate, lucru care ne-ar asigura procentul de 60-70% din populație vaccinată, ceea ce s-ar asocia cu o scădere importantă a transmiterii virusului și o limitare a pandemiei. Acest lucru ne creează perspectiva unei reveniri în condiții câte se poate de sigure la normalitate”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul anti-coronavirus va fi administrat persoanelor cu comorbidităţi. Lista bolilor

„Ar trebui să primim în prima tranșă cel puțin 1 milion de doze. Acest lucru ne asigură vaccinarea tuturor persoanelor care lucrează în sistemul medical, estimat la 500.000, la care se adaugă ce avem ca personal în asistența socială, 3.500 de angajați. Mai avem și persoanele rezidente în aceste centre, 15.000”, a adăugat el.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că vaccinul anti-COIVD, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie. O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie anul viitor.

Strategia de vaccinare anti-COVID: Persoanele vulnerabile – persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice – în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare privind combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, luni seară, că persoanele vulnerabile, adică cele de peste 65 de ani şi cele cu boli cronice vor fi printre categoriile care vor beneficia cu prioritate de vaccinul anti-COVID-19.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare privind combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2 a precizat că ”este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, şi în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces”.

”Motiv pentru care, la aceste categorii deja menţionate, se adaugă activităţile esenţiale din infrastructura critică şi protejarea persoanelor care deservesc aceste tipuri de activităţi. Ceea ce trebuie să înţelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicaţii şi de contraindicaţii, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2”,a mai declarat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare privind combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, duminică, că tinerii cu vârste sub 18 ani nu vor fi imunizaţi, întrucât nu există studii certe cu privire la aceste categorii de vârstă efectuate de companiile care dezvoltă un vaccin care să combată infecţia provocată de noul coronavirus.

Gheorghiţă a vorbit şi despre lipsa studiilor efectuate pentru persoane cu boli cronice, în stare gravă.
”De asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer un pacient cu un cancer în fază avansată, un cancer necontrolat terapeutic sau în fază realmente necontrolată şi de finalizare. Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după discuţia cu miniştrii Apărării, Internelor şi Sănătăţii, cu tema ”Campania de vaccinare anti-COVID-19, problemă de securitate naţională”, că Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării într-o şedinţă CSAT pe care o va convoca în perioada următoare.