Strategia lui Darius Vâlcov la DNA. A încercat să ajungă la un ACORD cu procurorii, dar a fost REFUZAT

Darius Vâlcov a mers din nou, marţi, la DNA, pentru audieri, dar a încercat să-i convingă pe procurori să ajungă la un acord.

RomaniaTV.net
31 mart. 2015, 12:15
Strategia lui Darius Vâlcov la DNA. A încercat să ajungă la un ACORD cu procurorii, dar a fost REFUZAT

Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție, el fiind cercetat pentru trafic de influență. La intrare, Vâlcov nu a dorit să facă declarații presei.

Surse judiciare, citate de Agerpres, susţin că Darius Vâlcov le-a cerut procurorilor anticorupţie încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă a fost refuzat.

Darius Vâlcov a cerut aplicarea articolului 478 din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia în cursul urmăririi penale, după începerea acţiunii penale, inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat.

„Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat”, conform actului normativ.

De asemenea, legea prevede că acordul de recunoaştere a vinovăţiei are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte modul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.

„Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult şapte ani”, potrivit articolului 480 din Codul de Procedură Penală.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

Citeşte şi Dezvăluiri din dosarul lui Vâlcov. Cum îşi plimba fostul ministru SEIFUL pentru a nu fi descoperit

În schimbul acestor contracte, Darius Vâlcov ar fi primit suma de aproximativ 2 milioane de euro, atât direct, cât și prin intermediari.