Stratfor: România se confruntă cu o criză politică. Conflictul dintre PNL şi PSD ar putea slăbi Parlamentul

Agenţia americană de analiză Stratfor comentează că România se confruntă cu o criză politică, conflictul dintre susţinătorii şi opozanţii premierului Ponta, suspectat de evaziune, spălare de bani şi conflict de interese, putând slăbi Legislativul, însă criza nu este susceptibilă să modifice priorităţile de politică externă.

10 iun. 2015, 15:35
Stratfor: România se confruntă cu o criză politică. Conflictul dintre PNL şi PSD ar putea slăbi Parlamentul

Dacă Ponta nu demisionează, preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut alături de opoziţie demisia premierului, va fi nevoit să se consulte cu partidele în Parlament să vadă dacă poate fi format un nou guvern. Însă nici coaliţia aflată la putere şi nici opoziţia nu par să aibă un înlocuitor pentru Ponta, iar un loc gol la şefia Executivului poate poate declanşa o luptă politică între coaliţia la putere condusă de social-democraţi şi opoziţie, comentează agenţia americană de analiză.

Citeşte şi: PSD a trimis ambasadelor o nouă SCRISOARE: Ponta nu e acuzat de corupţie, şi Iohannis a fost cercetat

Ponta ar putea să nu fie nevoit să demisioneze, iar după ce Camera Deputaţilor a respins solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii premierul este protejat. În plus, PSD şi partenerii săi de coaliţie deţin majoritatea în Parlament, iar indiferent dacă Ponta demisionează sau nu coaliţia probabil va rămâne la putere, apreciază agenţia.

Însă poziţia premierului ar putea slăbi în săptămânile următoare. În pofida faptului că Ponta poate supravieţui unei moţiuni de cenzură vineri, în cazul în care găseşte dovezi suplimentare, DNA poate cere din nou Parlamentului să-i ridice imunitatea. Astfel susţinătorii săi ar fi nevoiţi să lupte să-l protejeze, ceea ce se poate dovedi costisitor politic pentru PSD, în special odată cu apropierea alegerilor generale din 2016.

Opoziţia populară ar putea reprezenta, de asemenea, o ameninţare la adresa lui Ponta, apreciază Stratfor, evocând cazul lui Emil Boc, care a pierdut susţinerea partidului şi a demisionat în 2012, în urma mai multor săptămâni de proteste antiguvernamentale.

Actualul premier poate fi supus totodată unor presiuni de către aliaţi ai României – în special Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite – care au îndemnat la mai multă transparenţă instituţională în ţară, subliniază agenţia.

Chiar dacă aceşti factori nu-l vor determina pe Ponta să demisioneze, ei vor submina stabilitatea Guvernului, avertizează Stratfor, precizând că România – o republică semiprezidenţială, în care premierul şi preşedintele împart puterea – a avut de suferit în perioada în care Ponta a împărţit puterea cu fostul preşedinte Traian Băsescu. Acelaşi lucru se poate întâmpla acum, dacă Ponta rupe toate legăturile cu Iohannis şi opoziţia, avertizează agenţia.

Aliaţii străini vor monitoriza îndeaproape instabilitatea politică tot mai mare a României, unul dintre cele mai mari mari state NATO şi UE de la frontiera de est, alături de Polonia, în contextul în care ţara a devenit un important aliat de la izbucnirea războiului din Ucraina, scrie Stratfor, adăugând că Bucureştiul, la fel ca Varşovia, este un susţinător vocal al unei prezenţe militare occidentale în regiune şi impunerii unor sancţiuni economice mai dure Rusiei.

Totodată România este în competiţie cu Rusia pentru influenţă în Republica Moldova, în contextul în care frontierele europene se află în centrul atenţiei comunităţii internaţionale, iar din perspectiva Occidentului România şi Polonia sunt actori-cheie, capabili să limiteze influenţa Moscovei în Europa centrală şi de Est şi să slăbească dependenţa Europei de energia rusească, subliniază Stratfor.

Însă scandalul şi disensiunile politice din Parlament nu vor schimba politica externă a României, oricare dintre taberele care poate prelua controlul asupra Senatului în urma unei eventuale lupte pentru putere împărtăşind interesul în menţinerea unor legături strânse cu Occidentul, apreciază agenţia.

Cu toate acestea, scandalul în centrul căruia se află premierul ar putea să amâne sau împiedice adoptarea unor reforme. Partidul lui Ponta poate adopta legi, dar Iohannis le poate opune un vot de veto, notează Stratfor, care subliniază că, indiferent dacă Ponta demisionează sau nu, scandalul a introdus o criză politică la Bucureşti şi, în pofida faptului că nu va afecta încrederea în România ca aliat NATO, acesta poate afecta dezvoltarea economică a ţării.

„Poate că cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii politice a României este perspectiva unor anchete de corupţie suplimentare”, apreciază Stratfor, citând condamnarea, în ultimele luni, a numeroşi politicieni importanţi atât din coaliţia guvernamentală, cât şi din opoziţie, şi notând că serviciile româneşti de informaţii – care cooperează îndeaproape cu instituţiile similare din Statele Unite – cooperează îndeaproape cu DNA, căreia-i furnizează informaţii şi susţinere tehnică în cadrul investigaţiilor.

Stratfor notează totodată o intensificare a tensiunilor dintre DNA şi premier, citând denunţuri ale Laurei Kovesi cu privire la încercări ale Guvernului de a-i slăbi poziţia şi de a reduce prerogative ale procurorilor români.

Ambasada Statelor Unite a criticat, anterior, planuri ale Guvernului de amendare a Codului Penal vizând să îngreuneze efortul magistraţilor. De asemenea, Ambasada a premiat-o pe Kovesi, în mai, pentru eforturile în lupta împotriva corupţiei, ceea ce arată susţinerea Casei Albe a activităţii Direcţiei, subliniază Stratfor.

Însă eforturile Direcţiei, care urmăreşte crearea unui mediu mai sigur pentru investiţii occidentale, riscă să aibe efectul opus, avertizează Stratfor, adăugând că în contextul în care tot mai mulţi oficiali români riscă acuzaţii de corupţie, anchetele pot crea un mediu instabil în Parlament, subminându-i pe cei de la putere şi întârziind procesul legislativ. Lupta împotriva corupţiei a intensificat disensiunile politice, care pot distruge stabilitatea politică necesară supervizării unei economii bine reglementate, adaugă agenţia.

CITEŞTE ŞI: KLAUS IOHANNIS: Este o zi TRISTĂ. Victor Ponta a ales să SACRIFICE interesul României pentru interesul propriu

„România are nevoie să eradicheze corupţia şi să adopte, în acelaşi timp, reforme economice’, conchide agenţia americană de analiză, adăugând că „întrebarea este dacă le poate face pe amândouă simultan”.