KLAUS IOHANNIS: Este o zi TRISTĂ. Victor Ponta a ales să SACRIFICE interesul României pentru interesul propriu

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat dur, pentru a doua oară, în cursul zilei de marţi, după decizia Camerei Deputaţilor de a respinge cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese. Şeful statului a făcut declaraţii de presă, după şedinţa CSAT.

09 iun. 2015, 14:36
KLAUS IOHANNIS: Este o zi TRISTĂ. Victor Ponta a ales să SACRIFICE interesul României pentru interesul propriu

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, marţi, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, votul din Parlament în cazul premierului Ponta, spunând că este o zi tristă pentru democraţia din România şi pentru milioanele de cetăţeni care cred în valorile democraţiei.

„Astazi este o zi trista pentru democratia din Romania.  O zi trista pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care doresc o poltiica facuta cu responsabilitate, integritate si onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei eprsoane este inacceptabil intr-o democratie„, a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că procurorii DNA îl acuza pe premier de fapte penale, iar premierul se declara nevinovat.

„Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs nu putem stabili cine are dreptate. Singurii care sunt calificati sunt judecatorii. Dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei. 

Premierul a avut la dispozitie trei variante de reactie. Prima, cea mai buna si onorabila, ar fi fost demisia si sa se puna la dispozitia justitiei. A decis sa nu o faca.

A doua varianta este sa isi convinga colegii sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorulir si sa dovedeasca practic ca e nevinovat.  Daca asa s-ar fi intamplat probabil nici nu l-as fi suspendat din functie si cu siguranta s-ar fi gasit modalitati de judecare cu mare celeritate petnru a lamuri foarte repede problema. Premierul nu a avut curaj sa faca acest lucru.

A ales a treia varianta, cea mai proasta, dl Ponta s-a folosit de influenta pe care o are ca premier si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a executat ordinul.

E o varianta foarte proasta, fiindca acum dl Ponta nu mai poate demonstra nimanui ca a avut dreptate si, mult mai grav, se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca. Dl Ponta a ales sa sacrifice interesul Romaniei pentru interesul propriu. Din acest motiv am spus ca e o zi trista pentru democratia din Romania”, a atacat Iohannis.

„Ce sa inteleaga un cetatean simplu? Ca oricine e acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara. Ce sa inteleaga un simplu ales local, ca el poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu. Ce sa inteleaga un simplu parlamentar, ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de majoritate parlamentara”, a completat Iohannis. 

CITEŞTE ŞI Deputaţii au RESPINS cererea DNA de urmărire penală a lui VICTOR PONTA. Scorul: 231 de voturi la 120

În ceea ce priveşte subiectele discutate în şedinţa CSAT, Klaus Iohannis a declarat că primul punct discutat a fost Strategia Nationala de Aparare, intitulată „O Romanie puternica in Europa si in lume”.

„Am gandit strategia ca un document integrator care ofera viziune si directie in materie de securitate nationala. Viziunea mea e o Romania puternica in Europa si in lume, care inseamna trei lucruri: o tara care isi apara cetatenii, simbolurile, bunurile si resursele nationale, care stie sa isi protejeze patrimoniul, care pune prioritate pe educatie si sanatate. (…)  Una dintre principalele noutati ale strategiei e conceptul de securitate nationala extinsa.Nu e privita doar prin perspectiva apararii, ci prin evaluarea aspectelor ce tin de ordine publica, economie, infrastructura, sanatate, mediu, cultura, toate au impact asupra securitatii nationale. Membrii CSAT au decis trimiterea strategiei catre Parlament, pentru promovare in sedinta comuna”, a precizat şeful statului. 

Iohannis a mai arătat că membrii CSAT au discutat şi problema defrişărilor ilegale.

„Am cazut toti de acord ca defrisarile ilegale tin de securitatea nationala. CSAT a decis ca guvernul sa ia masuri pentru schimbarea cadrului legislativ, pentru a exista o legislatie coerenta si riguroasa care nu mai permita perpetuarea fenomenului. Ministerului Mediului va intreprinde masuri necesare pentru identificarea de terenuri degradate ce pot face obiectul impaduririlor”, a spus Iohannis.

 CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis cere din nou demisia lui Victor Ponta: Parlamentul s-a transformat în scut de protecţie

Şedinţa CSAT a început marţi, la ora 15.00 şi a durat aproximativ două ore şi jumătate, la reuniune fiind prezent şi premierul Victor Ponta.

Tema defrişărilor ilegale ale fondului forestier naţional a reprezentat una dintre temele discutate la şedinţa CSAT, alte subiecte vizând Strategia Naţională de Apărare a Ţării, „evoluţiile din Ucraina” şi „Republica Moldova în noua ecuaţie regională”.

Klaus Iohannis şi Victor Ponta au avut, la reuniunea CSAT, prima întâlnire după votul negativ dat, marţi, în Camera Deputaţilor pe cererea DNA şi în urma căruia şeful statului i-a cerut premierului pentru a doua oară demisia. 

Într-o declaraţie de presă, transmisă de Administraţia Prezidenţială, şeful statului susţinea, imediat după ce Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de urmărire penală a lui Ponta pentru conflict de interese, că îşi menține punctul de vedere conform căruia „Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție.”

Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. (….)  În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru”, susţine Iohannis în declaraţia de presă.

Deputaţii au respins, în şedinţa de plen, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

În urmă cu o zi, şi deputaţii jurişti au dat aviz negativ cererii procurorilor. Victor Ponta mai este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.