NINSORI PUTERNICE în România. STRATUL de ZĂPADĂ se apropie de jumătate de metru în unele zone

În România, în ultimele ore, s-a depus strat nou de zăpadă. Astfel, pe Vârful Omu, stratul de zăpadă a ajuns să măsoare, miercuri la prânz, 44 de centimetri. Meteorologii au emis un nou cod galben de ninsori, valabil în mai bine de jumătate din ţară.

25 nov. 2015, 13:06

Miercuri, la prânz, în jurul orei 14.00, stratul de zăpadă în zona Vârful Omu a ajuns să măsoare 44 de centimetri. La Tarcu şi Bâlea Lac, stratul de zăpadă a ajuns la 22 de centimetri, iar la Fundata la 28 de centimetri. De asemenea, la Lacauti, stratul de omăt măsoară 36 de centimetri, iar la Sinaia 18 centimetri.

Stratul de zăpadă este mai mic la Stâna de Vale, unde ajunge la 5 centimetri, la Păltiniş la 6 centimetri, iar în Vaslui la doar 2 centimetri.

Stratul de zăpadă atinge aproximativ 15 centimetri în zona montană Rânca în afara carosabilului, drumarii intervenind cu trei utilaje în noaptea de marți spre miercuri pe DN 67 C Novaci-Rânca, a declarat șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu, Ion Tudor, potrivit Agerpres. Numărul utilajelor va fi suplimentat în zonă în funcție de nevoie.

„A continuat să ningă la Rânca și pe defileu și, ca de fiecare dată, am intervenit în funcție de nevoie. Am avut cinci utilaje pregătite pentru Rânca, nu am avut nevoie decât de trei să acționăm și au acționat pe timpul nopții cu cele trei utilaje. Suntem în continuare cu utilajele pregătite, dacă e nevoie până la 15 utilaje putem să scoatem în drum la această oră. Zăpada în decor în Rânca are aproximativ 10-15 centimetri”, a precizat Ion Tudor.

Angajații SDN Târgu-Jiu vor acționa, în această iarnă, cu 76 de utilaje proprii și închiriate pe arterele deținute în administrare. De asemenea, se va interveni cu 8.670 de tone de material antiderapant, opt tone de clorură de calciu și 11 tone de produs bio pentru degivrare, urmând ca aceste cantități să fie suplimentate în cazul în care va fi nevoie.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o nouă avertizare meteo, valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară. Local în Moldova şi Transilvania şi pe arii extinse în zona montană vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, cu precădere în Carpaţii Meridionali şi Orientali.

ALERTĂ METEO: Nou COD GALBEN de ninsori, valabil două zile. Se va depune strat consistent de zăpadă