Streinu-Cercel: Boala generată de infecţia cu VIRUS HEPATIC C este VINDECABILĂ

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al INBI "Prof. Dr. Matei Balş", a declarat vineri că în prezent în domeniul hepatitelor cronice virale s-a ajuns în faza în care o astfel de boală poate fi tratată şi vindecată.
Filip Stan
28 mart. 2014, 19:05
Streinu-Cercel: Boala generată de infecţia cu VIRUS HEPATIC C este VINDECABILĂ

„În momentul de faţă putem spune că în ceea ce priveşte etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generată de virusul hepatic C cam în 60% din cazuri, cu variaţii mici, iar virusul hepatitic B de sine stătător se face şi el responsabil de circa 20% la pacienţi născuţi înainte de 1996, când a început vaccinarea nou-născuţilor în România. În momentul de faţă în domeniul hepatitelor cronice virale putem spune că am ajuns în faza în care avem o astfel de boală care poate fi tratată şi vindecată. Se vorbeşte din ce în ce mai mult de vindecarea funcţională, această vindecare funcţională face apanajul infecţiei cu virusul hepatic B, dar din ce în ce mai mult începe să facă apanajul şi pacienţilor infectaţi cu HIV. Deci avem o boală generată de infecţia cu virus hepatic C care este vindecabilă în momentul de faţă. Studiile la nivelul internaţional, care sunt studii de fază trei, arată că putem să vindecăm până la aproape de 100% aceşti pacienţi. Nici virusul nu a stat degeaba şi am descoperit care mutaţii ale lui sălbatice care ne pun în situaţia de a face un prescreening înainte de începerea tratamentului în aşa fel încât să ştim exact ce dăm pacientului, pe ce perioadă şi cu ce rezultate”, a declarat Streinu-Cercel.

El a recomandat persoanelor născute înainte de 1989 care au suferit intervenţii chirurgicale şi au primit produse de sânge să se verifice pentru virusul hepatitei B şi C „pentru că în acea vreme nu se ştia de acest virus şi sângele nu era testat nici în România şi nici în alte ţări ale lumii”, scrie Agerpres.

Virusul hepatitic C, cel puţin, îmbracă cam trei aspecte evolutive, un aspect de 5-10 ani, un alt aspect sub 30 de ani şi un alt aspect de peste 30 de ani. Cei care sunt cu acest aspect de peste 30 de ani evident fac parte din categoria acelor persoane cu an de naştere înainte de 1989„, a arătat Streinu-Cercel.

Potrivit medicului, orice persoană ar trebui să îşi facă o evaluare generală a stării de sănătate odată la cinci ani dacă a avut un comportament cu posibil risc.

Orice persoană ar trebui să ştie că odată la cinci ani ar fi bine să îşi facă o evaluare şi cardiologică şi pulmonară şi digestivă şi să îşi facă o serie de teste, să se caute de HIV, hepatită B şi hepatită C, mai ales dacă persoana respectivă ştie care un comportament posibil la risc – adică tatuaje, piercinguri, nu a utilizat prezervativul la contact sexual întâmplător. Dacă face acest control odată la cinci ani există şansa să descopere în faşă o astfel de infecţie şi duce la o vindecare în proporţie destul de mare, până la 100%”, a mai explicat manager general al INBI „Prof. Dr. Matei Balş”.

În privinţa tratamentelor, el a explicat că sunt spitale în Bucureşti, dar şi la Timişoara sau Iaşi, care au echipamente performante.

„La nivelul testelor non-invazive vorbim de Fibromax sau Fibroscan care sunt în foarte multe centre universitare. La Balş avem o serie de particularităţi din punct de vedere al echipamentelor pe care am reuşit să le aducem în dotare şi care evident au o acurateţe mult mai mare. O parte din echipamente sunt folosite în scop de cercetare, dar o parte sunt folosite în scop de diagnostic, stadializare şi monitorizare a pacienţilor. Timişoara mai are astfel de echipamente, la Iaşi mai există o serie de echipamente care sunt de nivelul celor de aici”, a afirmat doctorul.

El a mai adăugat că Registrul naţional pentru infecţii virale cu virusuri hepatitice este gata. „Pe 15 aprilie sperăm să începem probele în aşa fel încât el să poată fi utilizat de orice medic”, a conchis Streinu-Cercel.

Fundaţia „Prof. Dr. Matei Balş” şi Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat vineri workshopul media „Virusul tăcut VHC – între riscuri, deficienţe şi mituri”.

Citeşte şi Hepatita A, boala mâinilor murdare. Ce trebuie să ştii despre virusul hepatic A

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De unde provine pastrama țărănească de la Cămara noastră vândută de Lidl. Sute de mii de români o cumpără, dar nu se uită pe etichetă unde e produsă
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum elimini petele de ulei de pe haine fără chimicale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cardinalii de la Vatican au început cea de-a 9-a reuniune pregătitoare conclavului. Semnalele de fum de deasupra Capelei Sixtine sunt gata
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile