Haos la Ministerul Educației. Structura anului școlar 2023-2024, publicată inițial greșit: Vacanța mobilă se poate lua și în martie, școala începe la 11 septembrie și se încheie în 21 iunie. Ce se întâmplă cu vacanța de Paște

Calendarul anului școlar 2023-2024 a fost avizat de Ministerul Educației după o ședință cu partenerii de dialog social, a anunțat Biroul de presă al Ministerului Educației. Deși inițial anunțau mai multe modificări în privința vacanței de Paște și a vacanței mobile, Ministerul Educației a venit cu o erată în care anunța că de fapt nu a luat în considerare nicio propunere.

14 feb. 2023, 12:49
Haos la Ministerul Educației. Structura anului școlar 2023-2024, publicată inițial greșit: Vacanța mobilă se poate lua și în martie, școala începe la 11 septembrie și se încheie în 21 iunie. Ce se întâmplă cu vacanța de Paște

Structura anului școlar 2023-2024 a fost stabilită. Ministerul Educației a retras postarea de pe Facebook în care anunța varianta avizată în ședința cu partenerii de dialog social a calendarului anului școlar 2023-2024 și a publicat un alt mesaj în care anunță că forma corectă a calendarului anului școlar 2023 – 2024, care este cea pusă inițial în dezbatere publică. Practic, Ministerul Educației nu a luat în considerare nicio propunere de modificare a proiectului calendarului anului școlar 2023-2024 transmisă în perioada în care proiectul a stat în transparență instituțională.

Ordinul Ministerului Educație prevede 36 de săptămâni de cursuri, care vor începe în 11 septembrie 2023 și se vor termina în 21 iunie 2024. Astfel, prima zi de școală va fi luni, 11 septembrie 2023. Ministerul Educației respinge astfel solicitările patronatelor din turism, care cereau începerea cursurilor pe 18 septembrie.

Citește și: Ce școli rămân închise în săptămâna 13 – 19 februarie. Când iau vacanță elevii din București

Ministerul Educației a mai preciazat că se menține structura anului școlar pe pe cinci module de studiu despărțite de vacanțe deoarece nu a reușit să obțină o evaluare relevantă privind această împărțire.

„Decizia ca anul școlar următor să se structureze în intervale de cursuri (module) și intervale de vacanță este fundamentată, pe de o parte, pe importanța asigurării ritmicității în cadrul procesului instructiv-educativ, pe de altă parte, pe imposibilitatea unei evaluări relevante a impactului actualei forme de organizare, înainte de încheierea unui an școlar”, a transmis Ministerul Educației.

Citește și: Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevi! Cine trebuie să asigure suma forfetară pentru navetiști

Singura modificare operată în proiectul de ordin privește vacanța mobilă dintre modulele 3 și 4. Săptămâna de vacanță mobilă, care era până acum posibilă în luna februarie, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, poate fi luată acum în perioada 19 februarie – 3 martie 2024, deși inițial au anunțat 10 martie.

Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” se pot derula până la 26 aprilie.