Structura Guvernului Cîţu, s-a ajuns la consens. Cum şi-au împărţit PNL, USR PLUS şi UDMR funcţiile. Marii perdanţi după negocierile la de Vila Lac

PNL - USR PLUS - UDMR au convenit asupra unei formule cu un Guvern condus de Florin Cîţu, cu doi vicepremieri, de la UDMR şi USR PLUS, respectiv Kelemen Hunor şi Dan Barna. Liderul PNL Ludovic Orban ar urma să preia şefia Camerei Deputaţilor, în timp ce USR - PLUS ar putea prelua conducerea Senatului.

18 dec. 2020, 19:23
Structura Guvernului Cîţu, s-a ajuns la consens. Cum şi-au împărţit PNL, USR PLUS şi UDMR funcţiile. Marii perdanţi după negocierile la de Vila Lac

Structura Guvernului Cîţu.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat vineri seară, la finalul negocierilor cu USR PLUS şi UDMR pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

Citeşte şi: Florin Cîţu, prima declaraţie în calitate de premier al coaliţiei de dreapta: „Mă voi ocupa de programul de guvernare”

Guvernul va avea doi vicepremieri şi 18 ministere, dintre care 9 vor fi conduse de PNL, 6 de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR.

„Asa cum ne-am angajat imediat dupa ce romanii au votat, sa formam o coalitie de centru dreapta care sa permita o guvernare responsabila si performanta, astazi, cele trei partide au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste constituirea guvernului si pozitiile pe care urmeaza sa le ocupe in Parlament fiecare partid.
Florin Cîțu e candidatul la funcția de premier. Preşedintele senatului va apartine USR-PLUS, presedintele Camerei PNL. In ceea ce priveste guvernul, in afara de premier am decis portofoliile. Doi vicepremieri si 18 ministere. 9 vor fi conduse de PNL, 6 de USR.PLUS si 3 de UDMR”, a spus Ludovic Orban.

Printre ministerele USR PLUS se află şi cel al Justiţiei, iar UDMR are ministerele Dezvoltării, Mediului, Tineretului şi Sportului.

„Am avut discuţii principiale în ceea ce priveşte o coaliţie care va dura 4 ani de zile. Sunt sigur că vom reuşi să avem locuri de muncă, să investim în sănătate, în educaţie şi ne-am asumat să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi exercitarea atirbuţiilor din Executiv. Vom asuma 3 ministere – Ministerul Dezvoltării, unul important pentru a reduce decalajele de dezvoltare, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu de ceea ce am moştenit şi trebuie să lăsăm copiilor noştri. Ministerul Sportului şi Tineretului este unul important, pentru că fără tineret şi sport nu poate fi gândită o societate modernă”

Preşedinţia Camerei revine PNL, iar cea a Senatului, USR PLUS. Ludovic Orban ar urma să devină preşedintele Camerei Deputaţilor, iar la conducerea Senatului ar urma să fie numită Anca Dragu, de la USR PLUS.

„Ziua de azi s-a dovedit un pas important spre o coaliţie stabilă în această perioadă complicată în care românii aşteaptă de la Guvern soluţii rapide, dar şi măsuri care să aşeze România pe un drum firesc de dezvoltare. Am găsit cea mai bună soluţie pentru a avea o majoritate parlamentară, dar şi un Guvern care să fie echilibrat”, a declarat Dan Barna.

 

Structura Guvernului Cîţu. Ce ministere revin fiecărui partid în parte

Premier: Florin Cîțu (PNL)

Vicepremieri: Dan Barna (USR PLUS), Kelemen Hunor (UDMR)

Ministere PNL:

  • Ministerul Apararii
  • Ministerul de Externe,
  • Ministerul Finanţelor,
  • Ministerul de Interne,
  • Ministerul Educaţiei,
  • Ministerul Energiei,
  • Ministerul Agriculturii,
  • Ministerul Culturii,
  • Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale

 

Ministere USR PLUS:

  • Ministerul Justiție,
  • Ministerul Transporturilor,
  • Ministerul Sănătăţii,
  • Ministerul Cercetării, inovaţiei şi digitalizării,
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi IMM
  • Ministerul Fondurilor Europene

 

Ministere UDMR:

  • Ministerul Dezvoltării,
  • Ministereul Mediului, Apelor şi Pădurilor
  • Ministerul Tineretui și Sportului

La împărțeala de la Vila Lac, USR – PLUS a primit șefia Cancelariei premierului, în timp ce UDMR a luat postul de  secretar general adjunct la SGG.

 

Nelu Tătaru şi Cătălin Predoiu, marii pierzători după negocierile de la Vila Lac

Cătălin Predoiu, de la Justiţie, şi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru nu se vor mai afla pe lista de miniştri în noul cabinet Cîţu.

Atât ministerul Justiţiei, cât şi cel al Sănătăţii revin USR PLUS, a anunţat liderul USR PLUS Dan Barna.

„Portofoliile asumate de USR-PLUS sunt la Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare, Inovare şi Digitalizare, dar şi ministerul Economiei, cu partea de antreprenoriat IMM”, a declarat Dan Barna, după întâlnirea liderilor PNL, USR PLUS şi UDMR de la Vila Lac.

În noul Guvern nu se vor mai regăsi nici Lucian Bode, de la Transporturi – un minister care trece tot în portofoliul USR PLUS-, şi nici Ion Ștefan, de la Dezvortare, un minister care trece acum la UDMR.

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan și deputatul PNL, Laurețiu Leoreanu sunt numele vehiculate de liberali pentru Ministerul de Interne, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.