Strugurel Matei, primul român condamnat cu executare pentru că a fugit dintr-o unitate Covid 19

Primul român condamnat la închisoare cu executare pentru încălcarea regulilor impuse de pandemie. Vorbim despre un bărbat din Buzău care a fugit dintr-un spital Covid.

15 dec. 2020, 23:34
Strugurel Matei, primul român condamnat cu executare pentru că a fugit dintr-o unitate Covid 19

Strugurel Matei, un bărbat de 36 de ani, din Grebănu, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare după ce, în luna aprilie, a fugit dintr-un container aflat în curtea spitalului Gârlași. Bărbatul era suspect de coronavirus și n-a mai avut răbdare să sosească rezultatele testului, anunță reporterbuzoian.ro.

Pedeapsa cu închisoarea este prima de acest fel din țară, asta după ce mai mulți inculpați ce au comis aceeași faptă au fost condamnați, dar pedeapsa le-a fost suspendată.

Alexandru Rafila, despre posibilitatea unui lockdown: „Dacă oamenii ajung să moară pentru că nu au unde se interna, vor trebui luate măsuri”

În cazul lui Strugurel Matei, sentința este clară: un an de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi.
De menționat că bărbatul nu avea antecedente penale. Fapta sa a fost însă considerată una gravă, mai ales că bărbatul nu s-a gândit deloc la semenii pe care i-ar fi putut infecta:

Pe 19 aprilie a fost internat cu tuse puternică, iar pe 20 a fugit din container și s-a dus direct la gară, pentru a se urca în trenul ce urma să-l ducă acasă. Aici a fost găsit de polițiștii de la TF, care l-au dus înapoi la spital.

Ulterior, rezultatul testului avea să releve că Strugurel Matei nu era infectat cu virusul SARS-COv-2. Sentința Judecătoriei Buzău nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Pe teritoriul României, 42.590 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.666 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 64.751 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 138 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.472 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 1.214 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ziua de 14 decembrie a.c., 5.795 de  sancţiuni contravenţionale, în valoare de 904.580 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost constatate, ieri, 2 infracţiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.