Poșta Română cumpără timbrele pe care le produce chiar în propria tipografie, printr-un sistem birocratic întreținut de stat demai bune de 20 de ani. Romfilatelia, compania care vinde designul timbrelor către Poștă, are 61 de angajați, un consiliu de administrație și un director general cu un salariu lunar de 4.500 de euro, care ocupă funcția de peste două decenii.
Inițial, Romfilatelia a funcționat ca o simplă sucursală a Poștei Române. În 2004, Guvernul condus de Adrian Năstase a decis să transforme Romfilatelia într-o companie de sine stătătoare, cu proprii șefi și angajați, având ca unic acționar Poșta Română.
Totodată, Romfilatelia a primit dreptul exclusiv de a emite timbre și emisiuni filatelice în România. Astfel, Poșta a ajuns să cumpere timbrele de la propria companie, transferând fonduri dintr-un cont public în altul.
„Nu sunt convins că statul român are nevoie de acest lucru. (…) Mie mi se pare un exemplu de așa nu în statul român. Este un ping-pong cu 10 serve în aceeași cameră. Și pentru asta exită și în Poșta Română și în Romfilatelia conduceri paralele”, a declarat Radu Miruță, ministrul Economiei.
Chiar dacă Romfilatelia facturează timbrele către Poșta Română, tipărirea acestora este făcută tot de către Poștă. Angajații Romfilatelia se ocupă exclusiv de designul timbrelor.
„În clipa în care am dat comanda, Romfilatelia ne trimite bunul de tipar, tipizatul, pe care noi în cadrul Poștei, la fabrica de timbre îl printăm. Pentru acest efort Romfilatelia achită o sumă Poștei Române, după care timbrele printate se întorc la Romfilatelia.
În clipa în care Romfilatelia a primit timbrele, poate să își onoreze comanda primită de la Poșta Română și să ne dea timbrele înapoi, tot nouă celor care le-am printat, în schimbul unui comision, un procent din suma totală, doi la sută, trei la sută”, a explicat Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române.
Compania mai are și alți clienți, însă valoarea contractelor este redusă, pe fondul unei piețe filatelice în scădere continuă. Cu toate astea, organigrama Romfilatelia rămâne încărcată: 61 de angajați, un director general și un consiliu de administrație format din cinci membri, fiecare cu o indemnizație lunară netă de 2.500 de lei.
Romfilatelia a înregistrat pierderi istorice în 2024, de peste 2,1 milioane de lei.
„Aici mi-a sărit în ochi faptul că așa procentual ei au pierdere cam un sfert din valoarea bugetului pe 2024 și de acolo am început să cobor în adâncime, să mă uit cam cum este situația”, a spus ministrul Economiei, Radu Miruță.
Cristina Popescu este directorul general al Romfilatelia de 21 de ani, de când compania a fost separată de Poștă. Potrivit CV-ului său, în anii ’90 a fost ofițer SRI, iar ulterior a avut mai multe funcții, inclusiv în instituții de stat. În ciuda pierderilor, veniturile sale au fost consistente an de an.
Anul trecut, Popescu a încasat o indemnizație de 276.746 lei, echivalentul a aproximativ 4.500 euro lunar. La această sumă se adaugă pensia anuală de 162.624 lei, adică aproape 2.700 de euro pe lună.
„Nici sumele nu sunt chiar de neglijat, directorul la Romfilatelia are undeva pe la 38, 39 de mii de lei brut pe lună, mai este și membru în consiliul de administrație, nu îl cunosc, o fi un om performant”, a adăugat Radu Miruță.
Pe lângă leafă, directoarea Romfilatelia beneficiază de mașină cu șofer, primă de vacanță echivalentă cu un salariu net și asigurare completă de sănătate, valabulă în țară și în străinătate.
„Dintr-un punct de vedere strict comercial, această companie nu își are justificarea, activitatea ei poate fi integrată în activitatea Poștei Române, nu mai ai salarii de… deci a indemnizațiilor membrilor de CA, nu mai ai salariile conducerii și activitatea poate fi foarte bine realizată în cadrul companiei Naționale Poșta Română, cum este de altfel peste tot prin lume”, a declarat Valentin Ștefan, director general Poșta Română.
De-a lungul anilor s-a încercat de mai multe ori reintegrarea Romfilatelia în structura Poștei Române, dar fără succes.
„Fiecare vrea să fie stăpân la el în sat și atunci a fost refuzată ideea aceasta de a fi comasată și integrată în cadrul Poștei Române”, a mai spus Valentin Ștefan.
Ministrul Economiei a anunțat că va relua demersurile pentru reorganizarea companiei.