Studenți români, prinși în cutremurul puternic din Turcia. România trimite în Turcia echipe de salvatori IGSU și echipe medicale SMURD

Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Cei 10 români au fost prinși în cutremurul puternic din Turcia. Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, au plecat luni spre Turcia pentru a duce materiale sanitare și pentru a transporta echipa de salvare RO-USAR, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremurul produs luni dimineață în Turcia. La întoarcere, aeronavele îi vor aduce în țară pe cei nouă studenți și pe profesorul care îi însoțea în Turcia. Aeronavele militare vor decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni luni, 6 februarie, în jurul orei 14.00, cu destinaţia Adana, Turcia.

06 feb. 2023, 09:27
Studenți români, prinși în cutremurul puternic din Turcia. România trimite în Turcia echipe de salvatori IGSU și echipe medicale SMURD

Printre persoanele afectate de cutremurul puternic din Turcia sunt și români. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023.

Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara a plecat spre locul în care se află cei 10 români pentru a-i prelua.

Studenții români și profesorul vor fi repatriați în cursul zilei de luni.

”Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, a transmis Guvernul.

Un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7.8, a lovit Turcia și Sibia. Regiunile Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est) au fost cele mai afectate, au anunțat autoritățile. Guvernul turc instituie o alertă de nivelul 4, inclusiv un apel la ajutor internaţional. Peste 300 de persoan au murit – 76 în Turcia şi 237 în Siria, De asemenea, s-au înregistrat însemnate pagube materiale.

 

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei după cutremurul devastator

România a trimis în Turcia o echipă de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente.

„Am oferit sprijinul prin Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, prin care s-a primit solicitarea din partea autorităţilor turce. Am fost acceptaţi. Am fost a doua echipă acceptată, după Olanda, pentru trimiterea de echipe de căutare, salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ: 52 de persoane din partea Unităţii de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă; personal medical – doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti: doi voluntari de la Clubul de câini utilitari, cu doi câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei doi câini care sunt trimişi şi de IGSU. Deci, vorbim de patru câini de căutare, din zonele de cutremur, antrenaţi în acest sens”, a spus șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Arafat a menţionat că Forţele Aeriene Române din cadrul Ministerul Apărării au pus la dispoziţie trei avioane, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturi şi mâncare, deoarece echipele vor trebui să fie complet independente pentru o perioadă de cel puţin 14 zile.

„Primele două avioane (…) vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, care este aeroportul din Adana, după care al treilea avion, la diferenţă de vreo două ore, va pleca cu restul echipamentelor”, a spus el.

Arafat a adăugat că în cursul zilei s-a desfăşurat o videoconferinţă organizată de Comisia Europeană, la care au participat şi alte state europene care intenţionează să susţină Turcia.

„Aproape toată Europa se mobilizează şi vor veni foarte multe oferte şi deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineţii”, a spus Arafat.

”În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, a transmis Guvernul de la București.