Studenţii, nemulţumiţi de „lipsa de reacţie” a Avocatului Poporului faţă de modificările la Legea Educaţiei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a trimis, marţi, o adresă către Avocatul Poporului în care îşi exprimă "consternarea faţă de lipsa de reacţie a acestuia" în raport cu problemele semnalate de reprezentanţii studenţilor şi societatea civilă privind neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/ 2014 care modifică Legea Educaţiei Naţionale. De asemenea, ANOSR face "un ultim apel" la Victor Ciorbea de a-şi asuma "real" responsabilitatea de Avocat al Poporului.

09 sept. 2014, 10:38
Studenţii, nemulţumiţi de „lipsa de reacţie” a Avocatului Poporului faţă de modificările la Legea Educaţiei

Nemulţumirile studenţilor vin pe fondul unei pasivităţi totale a Avocatului Poporului, manifestată de mai bine de două luni, ca unică reacţie la numeroasele solicitări legate de trimiterea Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014 pentru a fi analizată de Curtea Constituţională pe care acesta le-a primit în această perioadă de la reprezentanţii studenţilor, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale din sectorul educaţional sau simpli cetăţeni. Studenţii nu pot găsi nicio justificare realistă a lipsei de acţiune a Avocatului Poporului pe tema OUG-ului în contextul în care documentul a fost publicat în Monitorul Oficial încă de pe 30 iunie, deci de mai bine de două luni. Mai mult decât atât, în urmă cu o lună şi jumătate – pe data de 23 iulie, studenţii au participat la o întâlnire cu Avocatul Poporului în care au fost asiguraţi că analiza aspectelor semnalate de studenţi şi Alianţa pentru o Românie Curată privind neconstituţionalitatea OUG-ului este într-o fază avansată„, potrivit unui comunicat emis de ANOSR.

VEZI ŞI: Ministrul Educaţiei, anunţ IMPORTANT pentru toţi elevii înaintea noului an şcolar

În acest context, studenţii atrag atenţia că lipsa unui răspuns din partea Avocatului Poporului nu poate fi asociată decât „cu rea voinţă, lipsă de verticalitate şi inconştienţa faţă de efectele nefaste” pe care Ordonanţa le poate avea asupra sistemului educaţional.

ANOSR reaminteşte că nemulţumirile studenţilor faţă de OUG au fost legate de „nejustificarea situaţiei de urgenţă” pentru care a fost emis actul legislativ, de lipsa de consultare a studenţilor faţă de numeroasele modificări aduse Legii Educaţiei Naţionale şi de prevederile care lasă loc „de abuzuri şi aduc regrese calităţii şi relevanţei” educaţiei româneşti.

Citeste si: MAI MULŢI BANI pentru profesori. ANUNŢUL ministrului Educaţiei, Remus Pricopie