Studenții de la Poliție trăiesc în condiții mizere, cu șobolani pe holurile internatului. „Învață prima lecție din Ministerul Afacerilor Interne, și anume umilința”

Au apărut imagini groaznice din internatul Academiei de poliție. Studenții trebuie să suporte șobolanii, grupurile sanitare pronosite și dormitoarele supraaglomerate.

25 oct. 2022, 11:57

Sindicatul Europol a adus în atenția publlicului imagini cu un puternic impact emțional. Studenții de la Poliție trăiesc în condiții de neimaginat în internatul Academiei de Poliție. Șobolanii se plimbă liberi pe holuri, băile sunt într-o stare avansată de degradare, într-un dormitor pot sta chiar și 16 persoane, iar apa caldă lipsește cu desăvârșire.

Imaginile au apărut pe contul de Facebook al Sindicatului Europol. ulterior liderul sindicatului, Cosmin Andreica, a explicat la postul de televiziune B1 TV că, de ani buni, studenții Academiei de Poliție, sunt nevoiți să accepte condițiile inumane.

„Bine ați venit în Academia de Poliție….

Acesta este rezultatul managementului performant din ultimii ani ce a fost promovat la nivelul unei instituții care ar trebui să reprezinte „startul unei noi etape din cariera fiecărui viitor polițist” – ca să-l cităm în acest sens pe ministrul Lucian Bode.

Constatăm cu un gust amar că studenții Academiei de Poliție sunt buni doar pentru momentele de ceremonie în care reprezentanții MAI le aduc la cunoștință cât de importanți sunt pentru instituție și societate și îi folosesc pentru postări pe Facebook, doar pentru a acumula capital de imagine.

Astăzi, viitorii polițiști sunt nevoiți să stea câte 16 într-o cameră, nu au loc unde să-și poată realiza igiena personală, toaletele sunt nefuncționale într-o proporție covârșitoare, iar despre apă caldă nici nu poate fi vorba.

Oare secretarul de stat Raed Arafat ce părere are despre normele de securitate la incendiu? Cât de siguri sunt studenții în acele dormitoare supraaglomerate dacă s-ar produce un scurt circuit la o priză?

De pe bancheta din spate, de unde conduce Bode MAI-ul, a uitat să le spună viitorilor noștri colegi că în contextul obiectivului de aderare la spațiul Schengen vor fi cazați pe perioada studiilor în condiții mult mai proaste decât în orice penitenciar din țară.

Între timp, cei ce nu sunt „capabili” să-i mintă pe studenți referitor la soluționarea problemelor de cazare, sunt îndemnați să-și caute alt loc de muncă”, este mesajul transmis de Sindicatul Europol, însoțit de imagini.

Citește și: Comisar-şef din Vaslui fotografiat gol puşcă în maşina de Poliţie. Pozele au ajuns şi la ministrul Lucian Bode

Conform lui Cristian Andreica, studenții au fost amenințați în repetate rânduri cu adoptarea de măsuri disciplinare, care pot duce la exmatriculare, dacă vor transmite în afara academiei imagini cu condițiile din internat.

„Având în vedere condițiile pe care le vedem în imagini, putem spune că studenții învață prima lecție din Minsiterul Afacerilor Interne, și anume umilința. Pentru că raportat la condițiile pe care le vedem în imaginile video și în pozele pe care noi le-am postat, cei din penitenciare ajung să primească sume compensatorii pentru aceste condiții de detenție, iar în cazul de față îi vedem pe studenții care stau câte 30 într-o cameră, fără apă caldă curentă, cu grupuri sanitare care nu au mai fost modernizate și care sunt lăsate de izbeliște, sub pretextul faptului că în momentul de față Academia de Poliție derulează un amplu proces de renovare și de reabilitare a corpurilor din incinta academiei. Însă nu putem să acceptăm că aceste reabilitări se pot face cu acest tip de sacrificiu, mai ales în condițiile în care, să nu uităm, studenții Academiei de Poliție, masteranzii, nu pot să părăsească incinta școlii, adică sunt obligați să stea în aceste condiții de mizerie”, a adăugat liderul.

Cristian Andreica spune că regretă că sindicaliștii nu au fost invitați la festivitatea de deschidere a anului univesitar la care a participat și ministrul Lucian Bode.

„Nu mai departe de ziua de vineri a fost domnul ministru Lucian Bode la Academia de Poliție, la depunerea jurământului, și-a făcut poze, totul a fost foarte frumos. Îmi pare tare rău că nu au fost invitate și organizațiile sindicale, pentru că l-am fi luat de mânuță și l-am fi plimbat prin aceste pavilioane, să-l întrebăm dacă ar fi fost încântat să petreacă o noapte de coșmar în Academia de Poliție”, a spus Andreica.

Citește și: Aproape 3.000 de locuri disponibile la o nouă sesiune de admitere în şcolile de poliţie, jandarmi şi pompieri. Până când se pot depune dosarele de înscriere

Liderul a precizat că studenții au fost mai degrabă amenințați să păstreze tăcerea, fără să li se fi oferit untermen până la care va dura reabilitarea.

„„Nu li s-a spus nimic, dimpotrivă, au fost amenințați că dacă cumva vor trimite în afara instituției poze, imagini, și vor relata despre condițiile în care sunt ținuți vor suporta consecințele disciplinare până la exmatricularea din școală. Că astea sunt condițiile în care trăim. Chiar o doamnă profesor le-a reproșat studenților că nici ea nu are apă caldă, și locuiește în București, așa că să nu se aștepte ca ei să aibă”.