Studenţii medicinişti, către Sorina Pintea: Obligaţia de a rămâne în ţară ne îngrădeşte drepturile

Studenții la Medicină i-au răspuns ministrului Sănătăţii, care a avansat ideea că trebuie găsită o metodă să-i împiedice pe rezidenți să părăsească România. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România afirmă că, în ciuda creșterilor salariale, condițiile din spitale sunt în continuare proaste, gărzile nu sunt plătite, iar oportunitățile de învățare și dezvoltare, limitate.

RomaniaTV.net
28 nov. 2018, 09:24
Studenţii medicinişti, către Sorina Pintea: Obligaţia de a rămâne în ţară ne îngrădeşte drepturile

„Propunerea prezentată de actualul Ministru al Sănătății, doamna Sorina Pintea, prin care medicii rezidenți ar fi obligați să rămână în țară pentru un anumit număr de ani nu este considerată optimă de către Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

Chiar și în contextul ultimelor majorări salariale din sistemul medical românesc, există numeroase motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România: lipsa dotărilor din spitale, oportunități extrem de limitate de cercetare și dezvoltare, cât și gărzi neplătite pentru medicii rezidenți.

Acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile sistemului medical românesc ce împiedică desfășurarea unui act medical de aceeași calitate cu a altor sisteme de sănătate occidentale.

FASMR consideră că o astfel de atitudine îngrădește o serie de drepturi legale naționale, cât și la nivelul Uniunii Europene”, observă FASMR într-un comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, că se ia în calcul încheierea unui act adiţional la contractele de muncă ale medicilor rezidenţi, astfel încât aceştia să rămână un anumit număr de ani în ţară, după finalizarea studiilor. Pintea spune că aceştia sunt finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii, iar salariile lor au crescut considerabil.

Citeşte şi: Sorina Pintea, despre rezidenţi: Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară