Studiu: 96% din români, total de acord că în ţara noastră corupţia este o problemă majoră

Cel mai recent Eurobarometru privind percepţia corupţiei arată că 96% dintre români sunt "total de acord" că în ţara lor corupţia este o problemă majoră, în timp ce 78% dintre ei consideră că în ţara lor corupţia este mai răspândită comparativ cu alte state UE, informează Mediafax.
Romania TV
15 feb. 2012, 16:41
Studiu: 96% din români, total de acord că în ţara noastră corupţia este o problemă majoră

Studiul Eurobarometru arată că 96% dintre români sunt „total de acord” că în ţara lor corupţia este o problemă majoră. Situaţia este încă şi mai gravă în Gecia, unde 98% dintre cetăţeni consideră corupţia ca o problemă majoră a ţării lor. În Portugalia şi Cipru, 97% dintre respondenţi au împărtăşit această opinie. Procente egale celui înregistrat în cazul României au fost în Ungaria, în timp ce în Bulgaria 95% dintre cetăţeni au apreciat că în ţara lor corupţia este o problemă majoră. La celălalt capăt al topului se află ţări precum Danemarca sau Olanda, unde doar 19%, respectiv 34% dintre cetăţeni au identificat corupţia drept o problemă majoră la nivel naţional.

Respondenţii din Grecia (80%), urmaţi de cei din România (78%) şi Bulgaria (75%) sunt printre cetăţenii europeni care cred că în ţara lor corupţia este mai răspândită comparativ cu alte state membre UE.

Românii nu sunt, însă, spre deosebire de cetăţenii altor state membre UE mai vechi, convinşi că există corupţie şi în instituţiile europene. Astfel, în timp ce 87% dintre cetăţenii austrieci, 85% dintre cei din Suedia, 84% dintre portughezi, 83% dintre spanioli şi 81% dintre germani şi greci cred că există corupţie în instituţiile europene, doar 52% dintre polonezi, 56% dintre români şi 57% dintre bulgari cred că acest fenomen există la nivelul instituţiilor Uniunii.

Studiul Comisiei mai arată că în 23 dintre cele 27 de state membre UE cetăţenii care consideră că sunt informaţi în legătură cu nivelul de corupţie din ţara lor reprezintă un procent minoritar. Există însă şi excepţii, respectiv ţări în care cetăţenii spun că sunt informaţi despre nivelul corupţiei din ţara lor: Cipru (69%), Grecia (57%), România (53%) şi Italia (52%).

Pe de altă parte, în majoritatea statelor UE s-a înregistrat o îmbunătăţire în percepţia referitoare la nivelul corupţiei serviciilor de poliţie. România este însă „o excepţie notabilă”, potrivit studiului CE, numărul celor care consideră că s-a intensificat corupţia în rândul politiei crescând cu 14%.

Românii sunt cetăţenii UE care au dat cele mai multe răspunsuri afirmative la întrebarea: „În ultimele 12 luni, cineva din ţara dumneavoastră v-a cerut sau s-a aşteptat să-i oferiţi mită pentru serviciile prestate?”. Astfel 31 % dintre români au dat un răspuns afirmativ la această întrebare, în timp ce, în Olanda, doar 1% din populaţie s-a confruntat cu o astfel de situaţie, iar la nivelul statelor UE media a fost de 8%.

Studiul mai arată că, dintre toate statele UE, cetăţenii din România (61%) sunt cei care consideră în cea mai mare măsură că politicienii nu fac suficient pentru combaterea corupţiei. La polul opus se află Danemarca, unde numai 14% dintre respondenţi au împărtăşit această opinie. Totodată, potrivit sursei citate, 79% dintre români consideră că Guvernul lor nu este eficient în combaterea corupţiei.

În ceea ce priveşte încrederea în ONG-uri pentru rezolvarea cazurilor de corupţie, studiul CE arată că britanicii au cea mai mare încedere (20%) în acestea. Pe de altă parte, 19% dintre belgieni se declară încrezători în capacitatea sindicatelor, în timp ce doar 1% dintre români şi bulgari au încredere.

Totodată, britanicii (13%) sunt cei care au cea mai mare încredere în faptul că aleşii sunt cei cărora le pot încredinţa un caz de corupţie pentru rezolvare. Cel mai redus nivel de încredere a fost exprimat în Bulgaria, Grecia, Polonia, România şi Slovenia, unde doar 2% dintre respondenţi au spus că ar încredinţa spre rezolvare un caz de corupţie unui politician.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
George Simion se apropie de scorul înregistrat de Iliescu la alegerile prezidențiale. A reușit să-i depășească pe Băsescu și Iohannis
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cardurile care vor fi interzise. Noile reglementări au fost anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Românii au început să joace din ce în ce mai mult Baccarat în mediul online
MediaFlux
Vladimir Putin, mesaj despre succesorul său și despre cum vrea să încheie războiul din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica