Studiu alarmant. COVID-19 atacă inclusiv creierul. Cercetător: „Unele persoane nu se mai recuperează niciodată”

Cazurile grave de COVID-19 provoacă tulburări cognitive cu efecte similare îmbătrânirii cu 20 de ani, arată un studiu realizat de Universitatea din Cambridge şi Imperial College din Londra.

04 mai 2022, 13:03
Studiu alarmant. COVID-19 atacă inclusiv creierul. Cercetător: „Unele persoane nu se mai recuperează niciodată”

COVID-19 atacă inclusiv creierul. Pacienţii care depăşesc formele severe de COVID se confruntă cu o deteriorare cognitivă precum cea de care suferă în general oamenii între 50 şi 70 de ani. Acest lucru ar implica pierderea a 10 puncte de IQ, spun cercetătorii britanici, conform The Sun.

„Este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se mai recupereze niciodată pe deplin”, a avertizat profesorul David Menon, specialist în neurologie.

Expertul britanic a precizat că aproape 400.000 de persoane din Marea Britanie ar putea fi afectate.

Studiul experţilor britanici relevă faptul că efectele infecţiei cu coronavirus sunt încă detectabile la mai mult de şase luni după boală. În cel mai bun caz, recuperarea cognitivă este treptată şi ar putea avea afecta şi persoanele care au avut doar cazuri uşoare.

Există tot mai multe dovezi că COVID-19 provoacă probleme cognitive şi de sănătate mintală de durată, pacienţii recuperaţi prezentând încă simptome la câteva luni după infectare.

Citeşte şi: Refuzat de Volodimir Zelenski, președintele Germaniei se întâlnește astăzi cu Klaus Iohannis, în București. Frank Steinmeier, după decizia președintelui Ucrainei: „Această decizie nu schimbă nimic”

COVID-19 atacă inclusiv creierul. Cu ce simptome se confruntă pacienţii

Simptomele pe care aceştia le raportează includ „oboseală”, „ceaţă cerebrală”, probleme de reamintire a cuvintelor, tulburări de somn, anxietate şi chiar tulburare de stres posttraumatic (PTSD), spun cercetătorii.

Un studiu anterior realizat în Marea Britanie a constatat că aproximativ una din şapte persoane a raportat că are simptome care includ dificultăţi cognitive la 12 săptămâni după un test pozitiv.

Deşi chiar şi cazurile uşoare pot duce la simptome cognitive persistente, până la trei sferturi dintre pacienţii spitalizaţi raportează că încă suferă de probleme cognitive şase luni mai târziu.

Cercetătorii au analizat datele de la 46 de persoane care au primit îngrijiri spitaliceşti pentru COVID-19 la Spitalul Addenbrooke din Cambridge.

„Prin compararea pacienţilor cu 66.008 membri ai publicului larg, cercetătorii estimează că amploarea pierderii cognitive este similară, în medie, cu cea suferită în urma îmbătrânirii cu 20 de ani, între 50 şi 70 de ani, şi că aceasta este echivalentă cu pierderea a 10 puncte de IQ”, au spus cercetătorii, conform Mediafax.

Supravieţuitorii au obţinut scoruri deosebit de slabe la sarcinile de raţionament analogic verbal, un rezultat despre care cercetătorii spun că vine în sprijinul problemei raportate în mod obişnuit, şi anume dificultatea de a găsi cuvinte.

„De asemenea, ei au prezentat viteze de procesare mai lente, ceea ce se aliniază cu observaţiile anterioare post COVID-19 de scădere a consumului de glucoză cerebrală în cadrul reţelei frontoparietale a creierului, responsabilă de atenţie, de rezolvarea problemelor complexe şi de memoria de lucru, printre alte funcţii”.

Profesorul David Menon de la Universitatea din Cambridge, autorul principal al studiului, a declarat: „Deteriorarea cognitivă este comună unei game largi de afecţiuni neurologice, inclusiv demenţa, şi chiar şi îmbătrânirea de rutină, dar tiparele pe care le-am observat – amprenta cognitivă a COVID-19 – era distinctă de toate acestea”.

Profesorul Menon a adăugat: „Am urmărit unii pacienţi până la zece luni după infecţia lor acută, astfel încât am putut observa o îmbunătăţire foarte lentă. Deşi acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic, cel puţin se îndreaptă în direcţia corectă, dar este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se recupereze niciodată complet”, a avertizat el.

Citeşte şi: E oficial! UE interzice importul de petrol din Rusia. Ţările care vor avea derogări. Avertismentul lui Ursula von der Leyen: „Nu va fi uşor”