Studiu alarmant. Riscul unui război nuclear e tot mai mare: 360 de milioane de oameni, victime ale exploziilor, 5 miliarde de oameni vor muri de foame

Dacă SUA și Rusia își vor folosi 90% din capacitatea armelor nuclaeare, 360 de milioane de oameni vor pieri din cauza exploziilor, iar alte peste 5 miliarde vor „deveni victime ale foametei”, fiindcă țările se vor confrunta cu probleme în a obține și produce hrană.

16 aug. 2022, 23:08
Studiu alarmant. Riscul unui război nuclear e tot mai mare: 360 de milioane de oameni, victime ale exploziilor, 5 miliarde de oameni vor muri de foame

În cazul unui război nuclear la scară largă între Rusia și Statele Unite, până la cinci miliarde de oameni ar putea muri – aceasta reprezintă mai mult de 60% din populația totală a Pământului, au calculat climatologii de la Universitatea Rutgers. Aceștia au publicat rezultatele studiului lor în revista Nature Food.

Cercetătorii au prezis o situație în care Rusia și țările NATO vor folosi mai mult de 90% din arsenalul nuclear mondial. În acest caz, în zona teritoriilor atacate vor apărea furtuni, peste 165 de milioane de tone de funingine vor fi eliberate în atmosferă. Acești nori vor învălui întreaga planetă și va începe o iarnă nucleară care va dura câteva decenii.

„Restul populației va primi cantitatea minimă de hrană necesară supraviețuirii, cu o rată de 1911 kilocalorii pe zi, dar fără posibilitatea comerțului internațional”, au precizat ei.

De când a izbucnit războiul din Ucraina, autoritățile ruse au amenințat încontinuu țările occidentale cu arme nucleare, încercând să le descurajeze din a mai ajuta armata ucraineană cu echipament militar. Forțele nucleare ale Federației Ruse au fost aduse în deplină pregătire pentru luptă pe 24 februarie.

Vladimir Putin ar putea folosi retorica războiului nuclear pentru a anexa teritoriile ucrainene capturate și pentru a împiedica ucrainenii să lanseze o contraofensivă pentru a le elibera, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).

În același timp, analiștii Rand Corporation cred că Moscova poate lansa o lovitură nucleară asupra Europei pentru a merge la o „escaladare orizontală” a războiului din Ucraina dacă Kremlinul ajunge la concluzia că un conflict militar cu NATO este inevitabil.

Citește și Rusia: „Am mătura ţările NATO într-o jumătate de oră în cazul unui război nuclear”

Citește și Strănepoata lui Hruşciov, după ce Rusia a invadat Ucraina: Suntem mai aproape de război nuclear decât am fost în timpul crizei rachetelor din Cuba