Strănepoata lui Hruşciov, după ce Rusia a invadat Ucraina: Suntem mai aproape de război nuclear decât am fost în timpul crizei rachetelor din Cuba

Rusia desfăşoară lansatoare de rachetă de tip Iskander-M, care pot fi dotate cu focoase nucleare, la frontiera cu Ucraina, acuză Statul Major al armatei ucrainene

30 apr. 2022, 16:30
Strănepoata lui Hruşciov, după ce Rusia a invadat Ucraina: Suntem mai aproape de război nuclear decât am fost în timpul crizei rachetelor din Cuba

Rusia şi Occidentul sunt mai aproape de un război nuclear decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, a declarat strănepoata lui Nikita Hruşciov, potrivit Sky News.

Nina Hruşciova, academiciană al cărei străbunic a fost lider al Uniunii Sovietice în timpul crizei din 1962, a avertizat că războiul din Ucraina este mai periculos deoarece niciuna dintre părţi nu pare pregătită să „dea înapoi”.

Război în Ucraina. Lovitură teribilă pentru Putin, anunţul care îl va scoate din minţi pe liderul de la Kremlin
„Ceea ce a salvat cu adevărat lumea la acea vreme a fost faptul că atât Hruşciov, cât şi Kennedy, indiferent ce credeau despre ideologia celuilalt şi nu erau de acord cu ea, şi nu au vrut să cedeze şi să clipească primii, totuşi, atunci când a apărut ameninţarea unui potenţial conflict de orice fel, au dat imediat înapoi. Suntem mai aproape de mai multe probleme, nucleare, decât în orice alt mod, pentru că nu văd astăzi nicio parte, în special partea rusă, dând înapoi, şi asta este ceea ce mă sperie cel mai mult”, a spus Nina Hruşciova pentru BBC.

Hruşciova a mai spus că este „clar” că actualul conflict este un război prin intermediari între Occident şi Rusia, în care Ucraina este „într-o oarecare măsură un pion”.

Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, previziuni despre soarta războiului: „Putin e pregătit să folosească arme nucleare”

Biden:  Ameninţările lui Putin privind folosirea armei nucleare, ”iresponsabile”

Ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la o recurgere la arma nucleară sunt ”iresponsabile” şi ilustrează ”sentmentul disperării” Rusiei faţă de întorsătura pe care a luat-o ofensiva acesteia în Ucrana, estimează Biden. ”Nimeni nu ar trebui să facă comentarii despre folosirea armelor nucleare sau posibilitatea de a recurge la ele. Acesta este un lucru iresponsabil”, denunţă preşedintele american.

Scenariu apocaliptic! Putin ar vrea atacarea Europei cu rachete nucleare. Propagandiştii Kremlinului ameninţă că nu vor exista supravieţuitori
”Asta arată sentimentul de disperare pe care-l resimte Rusia, confruntată cu mizerabilul său eşec în privinţa obectivelor iniţiale”, denunţă el.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un spune din nou că Phenianul ar putea utiliza „preventiv” armele nucleare pentru a contracara forţe ostile

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a reiterat că Phenianul ar putea avea o utilizare „preventivă” a armelor nucleare pentru a contracara forţele ostile, a informat sâmbătă presa de stat, citată de Le Figaro.

Pentru a „menţine superioritatea absolută” a forţelor armate ale Coreei de Nord, ţara trebuie să fie capabilă „să limiteze şi să contracareze preventiv toate încercările şi ameninţările periculoase… dacă este necesar”, a declarat liderul în faţa unor ofiţeri de rang înalt, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Phenianul trebuie să continue să-şi dezvolte arsenalul pentru a avea o „forţă militară copleşitoare pe care nicio putere din lume nu o poate provoca”, a spus Kim Jong-un. Este „colacul de salvare care garantează securitatea ţării noastre”, potrivit acestuia.
În timpul unei parade militare impunătoare din 25 aprilie, el afirmase că ar putea recurge la arsenalul nuclear dacă „interesele fundamentale” ale Coreei de Nord ar fi ameninţate.

Kim Jong-un a reiterat aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu ofiţeri de rang înalt a căror activitate a ţinut să o salute în cadrul paradei militare din 25 aprilie, organizată în cadrul celei de-a 90-a aniversări a Armatei Revoluţionare a Poporului din Coreea.

Cu această ocazie au fost prezentate cele mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM). În ciuda sancţiunilor internaţionale severe, Coreea de Nord continuă să îşi modernizeze armata.

De la începutul anului, Phenianul a efectuat mai mult de o duzină de lansări de testare, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale cu rază lungă de acţiune (ICBM), pentru prima dată din 2017.