Studiu BCR: Programul „Prima Casă” va dispărea. Va dura cu 8 ani mai mult pentru a strânge bani de avans

Legea Dării în Plată ar provoca un adevărat cutremur pe piaţa creditelor imobiliare. Programul Prima Casă ar dispărea ca urmare a prevederilor Legii Dării în Plată, conform unui studiu al BCR.

08 feb. 2016, 10:50
Studiu BCR: Programul „Prima Casă” va dispărea. Va dura cu 8 ani mai mult pentru a strânge bani de avans

Peste 160.000 de clienţi actuali, în special tineri, nu vor mai dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit, conform unei analize efectuată de BCR ca urmare a aplicării Legii Dării în Plată.

„Pentru un client obişnuit, va dura cu 8 ani mai mult decât în prezent ca să economisească un avans suficient pentru a se încadra în noile condiţii de creditare, adoptate pentru a reduce riscul de credit”, se arată în documentul BCR. 

În prezent, avansul la creditele ipotecare şi imobiliare practicat de bănci este de 15%, iar analiştii BCR au luat în calcul pentru analiza de impact a Legii Dării în Plată un avans de 30%, un nivel considerat prudenţial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienţi.

Citeşte şi: Legea dării în plată: Băncile vor plăti şi datoriile la întreţinere şi factura de utilităţi restantă a clientului

Programul Prima Casă va dispărea. Practic, garanţia statului devine nula, conform prevederilor actuale ale Legii Darea in Plata, iar, fara garantia statului, institutiile financiar bancare nu vor mai putea oferi facilitatile de avans scazut si dobanda redusa.

Principalele concluzii ale studiului BCR

– Doar 1 din 10 clienţi au posibilităţile financiare sa prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului. La nivelul intregii piete, numarul de clienti eligibili se va reduce cu 60% in urmatorii 5 ani, de la 270.000 de clienti la 110.000.

– Luand in calcul varsta medie a clientilor care achizitioneaza prima oara o locuinta prin credit ipotecare, 34 de ani (conform profilului de client al programului Prima Casa) si considerand prelungirea cu 8 ani de zile a perioadei in care poate fi economisit avansul pentru achizitionarea unei locuinte prin credit, varsta medie a unui client (inclusiv soti co-debitori) care achizitioneaza in premiera o locuinta prin credit, va creste semnificativ, la 42 de ani.

Legea Darii in Plata, in forma sa curenta, va avea un impact puternic negativ in special in randul tinerelor familii, considerand conditiile de locuit din Romania, cele mai precare din Uniunea Europeana, atat conform Eurostat, cat si studiilor locale de piata, care releva faptul ca mai bine de jumatate dintre romani (55,3%) traiesc in locuinte supraaglomerate, iar locuinta de doua camere este standardul comun pentru 40% din familiile cu 3 membri, 30% din familiile cu 4 membri si 20% dintre familiile cu 5 ori 6 membri.