Legea dării în plată: Băncile vor plăti şi datoriile la întreţinere şi factura de utilităţi restantă a clientului

Momentul aprobării legii DĂRII ÎN PLATĂ se apropie cu paşi repezi. Săptămâna viitoare, miercuri, se va face raportul de către cele două camere reunite ale Senatului, cea de buget-finanţe şi cea juridică, după care legea va fi votată în plenul Senatului şi va pleca spre Camera Deputaţilor. Ultimele noutăţi sunt explicate de directorul direcţiei juridice Raiffeisen Bank, Daniel Nicolaescu.

RomaniaTV.net
04 feb. 2016, 11:04
Legea dării în plată: Băncile vor plăti şi datoriile la întreţinere şi factura de utilităţi restantă a clientului

Proiectul legii dării în plată (chiar cu modificările operate până acum de deputatul Daniel Zamfir) a făcut abstracţie de un aspect destul de comun cu care se întâlnesc debitorii care încep să aibă probleme cu plata ratelor de credit: datoriile la întreţinere, facturile de utilităţi sau datoriile la alte credite, scrie economica.net.

Directorul Direcţiei Juridice din cadrul Raiffeisen Bank, Daniel Nicolaescu susţine că actuala formă a legii dării în plată vine în contradicvţie cu alte prevederi legale, respectiv dreptul general de gaj al creditorului asupra întregii averi a debitorului, prevăzut în Codul Civil.

Potrivit acestui drept, orice creditor (asociaţiile de proprietari, băncile care au dat credite pentru bunuri de consum, furnizorii de utilităţi) se poate îndrepta asupra tuturor bunurilor aflate în posesia debitorului, inclusiv asupra imobilului deţinut de acesta. Dacă executarea silită a imobilului nu este suficientă pentru a acoperi datoriile, creditorii se pot îndrepta spre alte bunuri din averea debitorului, potrivit Codului Civil, după cum precizează Daniel Nicolaescu.

Citeşte mai mult pe economica.net.