STUDIU: Când îşi fac nevoile, câinii îşi aliniază axul corpului la câmpul magnetic al Pământului

Mai multe specii de mamifere îşi aliniază în mod spontan axul corpului în raport cu câmpul magnetic al Pământului în diferite contexte de comportament. Este şi cazul câinilor atunci când se pregătesc să-şi facă nevoile - aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători cehi şi germani, informează sâmbătă cotidianul spaniol ABC, potrivit Agerpres. 

RomaniaTV.net
04 ian. 2014, 18:35
STUDIU: Când îşi fac nevoile, câinii îşi aliniază axul corpului la câmpul magnetic al Pământului

Câinii îşi aliniază pântecele cu câmpul magnetic al Pământului şi sunt sensibili la micile variaţii ale câmpului magnetic, ceea ce are legătură cu acel aşa-numit ‘al şaselea simţ’ care le face pe animale, de pildă, să ‘simtă’ iminenţa unui cutremur.

O echipă de cercetători cehi şi germani a analizat felul în care îşi fac nevoile câinii şi au măsurat direcţia axului corpului a 70 de câini, din 37 de rase diferite, în timpul a 1.893 de cazuri de defecare şi a 5.582 de cazuri de urinare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că patrupedele ‘preferă să-şi facă nevoile având corpul aliniat cu axa nord-sud, în condiţii de normalitate ale câmpului magnetic’.

Concluziile ar fi şi mai interesante dacă cercetătorii ar avea un răspuns la întrebarea de ce anume se întâmplă acest lucru. ‘Nu se ştie încă de ce câinii îşi aliniază astfel corpul, dacă o fac în mod conştient (pentru că percep câmpul magnetic în vreun fel care să le permită să-l ‘vadă, audă sau miroasă’) sau dacă percepţia lor este inconştientă (se simt mai comod sau mai puţin comod într-o anumită direcţie)’, explică oamenii de ştiinţă în revista Frontiers in Zoology, unde şi-au publicat studiul.

Totuşi, cercetătorii insistă că există ceva care-i face pe câini să-şi facă necesităţile într-un anumit fel. ‘Datele noastre complete indică faptul că cel mai bun prieten al omului nu doar că preferă direcţia nord-sud, ba chiar evită direcţia est-vest’, conchid ei.