STUDIU: Care este cantitatea de zahăr normală pe care trebuie să o consumi într-o zi. Oamenii de știință au descoperit răspunsul

Oamenii de știință au descoperit care este cantitatea normală pe care trebuie să o consumi zilnic pentru a evita diabetul, guta, obezitatea, hipertensiunea arterială, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral.

20 apr. 2023, 10:11
STUDIU: Care este cantitatea de zahăr normală pe care trebuie să o consumi într-o zi. Oamenii de știință au descoperit răspunsul
STUDIU: Care este cantitatea de zahăr normală pe care trebuie să o consumi într-o zi. Oamenii de știință au descoperit răspunsul

STUDIU: Care este cantitatea de zahăr normală pe care trebuie să o consumi într-o zi. Potrivit unui nou studiu publicat în British Medical Journal, cantitatea de zahăr normală pe care oamenii trebuie să o consume este de maxim șase lingurițe pe zi.

Citește și O nouă lovitură pentru românii care stau la bloc. Vor plăti mai mult cu 30%, altfel riscă amenzi uriaşe!

STUDIU: Care este cantitatea de zahăr normală pe care trebuie să o consumi într-o zi

Experții spun că dacă oamenii vor consuma maxim șase lingurițe de zahăr pe zi vor evita riscul de a dezvolta 45 de boli diferite, inclusiv diabet, probleme cardiace şi depresie.

De-a lungul timpului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat ca zaharurile adăugate să nu depăşească 10% din aportul caloric zilnic.

Această ipoteză a fost verificată de un grup de cercetători care a efectuat o analiză pentru a evalua validitatea studiilor anterioare privind consumul de zahăr în dietă şi efectele sale asupra sănătăţii. Experții au luat în considerare 73 de studii, din care au reieşit o mulţime de dovezi că prea mult zahăr poate contribui la boli precum diabetul, guta, obezitatea, hipertensiunea arterială, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral, cancerul, astmul, cariile dentare şi depresia.

Totodată, cercetătorii au descoperit că consumul a 250 ml de băuturi dulci pe zi are o legătură cu un risc cu 17% mai mare de boală coronariană.

„Diverse studii arată că un consum mare de zahăr, în special de zaharuri care conţin fructoză, este asociat cu diverse daune asupra sănătăţii. Există dovezi ale asociaţierii dăunătoare între consumul de zahăr şi modificările greutăţii corporale (băuturi îndulcite cu zahăr), acumularea de grăsime hepatică (zaharuri adăugate), obezitate la copii (băuturi îndulcite cu zahăr), boli coronariene (băuturi îndulcite cu zahăr) şi depresie (băuturi îndulcite cu zahăr). Dovezile privind asocierea între consumul de zahăr alimentar şi cancer rămân limitate şi necesită cercetări suplimentare”, a spus profesorul Liangren Liu, de la Spitalul West China al Universităţii Sichuan (China).

Mai mult, experții au descoperit foarte puține beneficii pentru sănătate asociate cu excesul de zahăr. Acestea nu au fost date publicităţii pentru că oamenii de ştiinţă admit că dovezile pe care le au sunt în mare măsură observaţionale.

Cu toate acestea, experții susțin că oamenii ar trebui să limiteze adăugarea de zahăr la mese și băuturi la maximum șase linguriţe pe zi şi să consume una sau mai puţine băuturi dulci pe săptămână.

”Aceste rezultate, combinate cu datele de la OMS, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului şi Institutul American de Cercetare a Cancerului, sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau zaharuri adăugate la mai puţin de 25 g/zi (aproximativ şase linguriţe) şi limitarea consumului de băuturi dulci la mai puţin de o porţie pe săptămână (aproximativ 200-355 ml/săptămână)”, se arată în studiul publicat în British Medical Journal.

Citește și Cu ce înlocuim carbohidrații simpli pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge. Recomandările specialiștilor pentru un Paște echilibrat