O nouă lovitură pentru românii care stau la bloc. Vor plăti mai mult cu 30%, altfel riscă amenzi uriaşe!

Un proiect de lege ce prevede o schimbare majoră legată de asigurarea obligatorie a locuinţei tocmai a trecut de votul decisiv din Camera Deputaților. Dacă va fi promulgată de preşedintele Klaus Ioahnnis, românii vor plăti cu 30% mai mult.

14 apr. 2023, 17:22
O nouă lovitură pentru românii care stau la bloc. Vor plăti mai mult cu 30%, altfel riscă amenzi uriaşe!
O nouă lovitură pentru românii care stau la bloc. Vor plăti mai mult cu 30%, altfel riscă amenzi uriaşe!

O nouă lovitură pentru românii care stau la bloc. Asigurarea obligatorie a locuinței contra dezastrelor naturale (PAD) este obligatorie de 13 ani, dar a fost încheiată doar de o mică parte dintre români. Vestea bună este că până acum nu a fost dată nicio amendă pentru cei care nu au respectat legea.

Citeşte şi: Amenzi uriaşe, chiar de 100.000 de lei! Sunt vizaţi toţi românii care stau la case

PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren şi costă maxim 20 de euro (100 de lei) pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro (50 de lei) pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente, pentru care, în cazul în care se produce dezastrul poți primi maxim 20.000 de euro și respectiv 10.000 de euro.

De curând, un proiect ce prevede modificări importante legate de asigurarea obligatorie a locuinței a primit votul decisiv din Parlament. O primă schimbare ar fi creșterea primei de asigurare cu 30%, aceasta ajungând, prin urmare, la 130 de lei. De asemenea, clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ, iar asigurarea va putea fi făcută și pe mai mulți ani, anunţă avocatnet.ro.

Citeşte şi: S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc. Amenzi de până la 10.000 de lei!

Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului. Amenzile în cazul românilor care nu au o poliţă PAD încheiată pentru locuință ajung până la la 500 de lei.