Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici

Țara noastră traversează o adevărată criză demografică, dat fiind că, în primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani.
Filip Stan
30 ian. 2024, 17:35
Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici
Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici

Pe lângă numărul mic de copii nou-născuți, și costul traiului a crescut semnficiativ, ceea ce face ca creșterea unui copil să fie din ce în ce mai dificilă.

Citește și: Când vor intra în conturi primele alocații mărite din 2024. 3,6 milioane de copii vor primi bani mai mulți

Cât costă să crești un copil în România

Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții pun acest declin demografic pe seama mai multor factori, printre care creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planificare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei. Astfel, pentru mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă, nașterea unui copil devine o provocare financiară. Potrivit unui studiu realizat de ClubulCopiilor.ro, costul creșterii unui copil până la vârsta de 19 ani, adicâ până la vârsta terminării liceului, din mediul urban, este substanțial.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594.070 lei pentru primul copil și 417.989 lei pentru cel de-al doilea copil. Astfel, părinții care își doresc 2 copii vor avea nevoie de cel puțin 1 milion de lei pentru creșterea acestora până la terminarea liceului. Pentru al doilea copil al familiei, cheltuielile sunt semnificativ reduse, acesta beneficiind de resurse
deja existente de la primul copil.

1. Alimentație

S-au calculat costurile ingredientelor necesare pentru prepararea hranei, având în vedere cantitatea de calorii necesară în funcție de vârstă, precum și distribuția pe principii alimentare și energetice sănatoase.

În primele 6 luni de viață, copilul beneficiază exclusiv de alăptare, iar ulterior, necesită aproximativ 300 kcal/zi în medie până la împlinirea vârstei de un an. Pe măsură ce copilul crește, aportul caloric variază de la 900 kcal/zi pentru vârsta de 1-2 ani până la 2.600 kcal/zi la vârsta de 19 ani. Acest aspect asigură o abordare adecvată a nevoilor nutriționale în funcție de etapa de dezvoltare a copilului.

Analiza costurilor pentru alimentația în primul an de viață a copilului a inclus și cheltuieli extra.

2. Îmbrăcăminte

Pentru primul an de viață, s-au calculat următoarele produse de îmbrăcăminte: 20 body-uri, 12 salopete, 12 pantaloni subțiri, 2 perechi de mănuși pentru nou-născut, 8 pălării/căciulițe, 20 perechi de șosete, 2 bluze groase, 2 perechi de pantaloni groși, un set format din fular-căciulă-mănuși, 2 perechi de botoșei, 2 combinezoane pentru iarnă, 2 overall-uri pentru primăvară/toamnă și 2 seturi formate din bluză/pantaloni sau 2 rochițe.

Pentru intervalul de la un an la 19 ani, au fost adăugate jachete, încălțăminte potrivită pentru iarnă, sport și vară, lenjerie intimă, eliminând în același timp body-urile, salopetele și alte produse specifice bebelușului.

3. Vacanță cu familia

A fost inclusă o vacanță anuală la un hotel din România, cu transport feroviar.

4. Incluziune socială

Teatru, cinema și muzee, căți și educație continuă, activități extracurriculare și dezvoltare personală, bani de buzunar, echipament sportiv și recreativ, tricicletă, bicicletă cu roti ajutătoare, inclusiv echipament de protecție, bicicletă, inclusiv echipament de protecție, tabără școlară.

5. Comunicație

O etapă semnificativă în creșterea copiilor este introducerea comunicării moderne prin smartphone-uri și abonamente de telefonie mobilă. Această decizie presupune o abordare atentă și responsabilă pentru a asigura un echilibru între conectivitate și gestionarea adecvată a tehnologiei.

6. Educație

În cadrul cheltuielilor pentru educație au fost estimate o serie de costuri menite să susțină și să încurajeze progresul academic și implicarea copilului în activitățile școlare. Achiziționarea unui computer personal, rechizite școlare, manuale școlare, culegeri și caiete speciale, sărbători și evenimente de sfârșit de an, fondul clasei, program after school, excursii/Școala Altfel.

7. Igienă personală și uz casnic

Cheltuielile asociate igienei personale și utilizării casnice reflectă atenția acordată sănătății și confortului familial. Sunt incluse produse esențiale pentru igiena și buna funcționare a gospodăriei, asigurând astfel un mediu corespunzător pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, produse de igienă personală, produse de uz casnic: achiziționarea articolelor pentru curățenie și întreținerea locuinței, produse pentru îngrijirea bebelușului: pentru copiii mici, această categorie include scutece, șervețele umede, creme pentru iritații, ulei hidratant.

8. Transport

S-a considerat costul unui abonament redus pentru transportul public, începând cu vârsta de 6 ani. Cheltuielile pentru transportul bebelușului (0-1 an) includ un cărucior 3 în 1, un sistem de purtare ergonomic, o pătură pentru cărucior și un sac de iarnă, totalizând 1 350 RON.

Citește și: O familie trăiește într-o pădure, acolo unde au construit o casă, din anul 2005! ”Copiii s-au săturat de tăiat lemne”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”