Studiu. Ce efecte pe termen lung are coronavirusul asupra tinerilor

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, inima, ficatul şi plămânii tinerilor şi ale celor fără boli cronice sunt afectate şi la patru luni de la infectarea cu coronavirus.

16 nov. 2020, 17:00
Studiu. Ce efecte pe termen lung are coronavirusul asupra tinerilor
Studiu. Efectele pe termen lung pe care le are coronavirusul asupra tinerilor

Studiul Coverscan evaluează impactul pe termen lung pe care coronavirusul îl are asupra sănătății organelor la aproximativ 500 de persoane cu risc scăzut, adică cei tineri și fără probleme majore de sănătate, care au simptome specifice infectării cu covid-19.

Investigația implică o combinație de scanări RMN, analize de sânge, măsurători fizice și chestionare online.

Potrivit primelor rezultate ale studiului, obținute de la 200 de pacienți, aproape 70% dintre cei testați au unul sau mai multe organe afectate, inclusiv inima, plămânii, ficatul și pancreasul, la patru luni de la debutul Covid-19.

„Vestea bună este că afectarea organelor este una ușoară, dar cu toate acestea, pentru 25% dintre pacienți sunt implicate mai multe organe. Trebuie să aflăm în ce măsură deficiențele continuă sau dacă situația se îmbunătățește și dacă există un grup de oameni la care afectarea organelor poate deveni una gravă” a declarat Amitava Banerjee, cardiolog și profesor la University College London, potrivit digi24. 

Studiu. A fost identificată o corelație între simptome și organele afectate

De exemplu, deficiențele cardiace sau pulmonare sunt legate de respirație, în timp ce deficiențele hepatice sau pancreatice au fost asociate cu simptome gastro-intestinale.

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat 100% că organele sunt afectate din cauza simptomelor continue, iar datele nu au fost încă evaluate științific pe scară largă.

Citeşte şi Pandemie coronavirus. Când va reveni viaţa la normal. Răspunsul unuia dintre creatorii vaccinului împotriva COVID-19

De asemenea, Banerjee atrage atenția asupra faptului că niciunul dintre pacienții examinați nu a fost scanat înainte de a dezvolta Covid-19, astfel încât unii dintre ei ar fi putut avea deja unele deficiențe, deși acest lucru este puțin probabil având în vedere vârsta și starea lor de sănătate anterioară. Vârsta medie a participanților a fost de 44 de ani.

Pacienții Covid-19 vor fi monitorizați în continuare iar cercetătorii vor scana, de asemenea, persoane care nu au avut Covid-19 și care nu au experimentat alte infecții virale, cum ar fi gripa.

Totodată, datele unui studiu separat, realizat pe 58 de pacienți spitalizați în urma infecției cu coronavirus, au arătat anomalii similare la nivelul plămânilor, rinichilor, al inimii și al ficatului precum și modificări ale țesuturilor creierului, la două-trei luni de la debutul Covid-19.


loading...
Partenerii noștri