STUDIU Ce se întâmplă în creier în primele 15 minute după moarte. Semnificaţia „tunelului luminos”

Concluziile unui studiu de dată recentă arată că există activitate cerebrală în creierul nostru timp de aproximativ 15 minute după deces. Mai mult, oamenii de ştiinţă au constatat că, în acest interval de 15 minute, există emisii de unde Gamma, unde asociate cu procese cognitive complexe, precum concentrarea sau meditaţia.

23 feb. 2022, 23:36
STUDIU Ce se întâmplă în creier în primele 15 minute după moarte. Semnificaţia „tunelului luminos”

Ce se întâmplă în creier după moarte. Studiul, publicat în Frontiers In Aging Neuroscience, a avut ca subiect un bărbat de 87 de ani care a fost tratat pentru epilepsie. Acesta a murit în urma unui infarct. După deces, bărbatului i s-a făcut o encefalogramă pentru a depista existenţa unor semne de convulsii, imediat după atacul de cord.

Electroencefalograma a continuat să înregistreze activitate cerebrală, inclusiv în cele 15 minute din jurul morții sale. Şi mai spectaculoasă a fost descoperirea undelor care încă se propagau la nivel cerebral şi creşteau ca intensitate la aproximativ 30 de secunde după ultima bătaie de inimă„, informează SkyNews.

Ce se întâmplă în creier după moarte. Semnificaţia „tunelului luminos”

Oamenii de ştiinţă au constatat urmărind monitoarele ataşate la corpul bărbatului că se mai înregistrau semne de „viaţă neuronală„. De fapt, acestea erau undea Gamma, responsabile pentru funcții cognitive avansate. Aceste unde sunt responsabile cu memoria şi cu visarea. Astfel se explică mărturisirile celor care intraţi în moarte cerebrală care, ulterior şi-au revenit, şi care au povestit că au trecut printr-un tunel luminos sau că au fost orbiţi de o lumină foarte puternică.

Citeste si Oamenii frumoși au un sistem imunitar mai puternic, indică datele celui mai recent studiu. Iată cum au ajuns specialiștii la această concluzie

Un studiu realizat cu doi ani în urmă pe pacienți care au suferit pneumonită radiațională, hemoragie subarahnoidă și stop cardiac a arătat că momentul schimbării amplitudinii și frecvenței undelor înregistrate de encefalogramă, care reflectă activitatea celulelor creierului, nu coincide cu momentul stopului cardiac. În paralel cu encefalograma, acestora li se efectuau şi electrocardiograme. În trei cazuri din patru, creierul a murit înainte de încetarea circulației sângelui – zece, opt și un minut și jumătate înainte ca bătăile inimii să se oprească.

Al patrulea participant la studiu a experimentat explozii de unde lente cunoscute sub numele de ritmuri delta în decurs de zece minute de la stopul cardiac și o scădere critică a tensiunii arteriale. La acest pacient, creierul a continuat să fie activ destul de mult timp după oprirea circulației sângelui, dar în ”modul somn”, chiar și după moarte, ca şi cum ar fi fost separat de întregul corp.

 Citeste si Virusul care provoacă infecţii la creier sau pneumonii fatale. Semnalul de alarmă tras de medici: „Verificaţi dacă sunteţi vaccinaţi”