STUDIU. Coronavirusul poate cauza leziuni pulmonare observate la trei luni de la infectare

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford, coronavirusul poate cauza leziuni pulmonare care pot fi observate la trei luni după infectarea cu virusul SARS-COV2.
Alina Costache
01 dec. 2020, 17:51
STUDIU. Coronavirusul poate cauza leziuni pulmonare observate la trei luni de la infectare

STUDIU. Coronavirusul poate cauza leziuni pulmonare observate la trei luni de la infectare. Universitatea Oxford a folosit o nouă tehnică de scanare pentru a depista leziuni care nu sunt observate prin scanări obişnuite, relatează BBC News citat de News.ro.

STUDIU: Zece pacienţi au luat parte la experiment

Pacienţii inhalează xenon în timpul procedurii imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM). Profesorul Fergus Gleeson, coordonatorul studiului, a testat această tehnică pe zece pacienţi cu vârste cuprinse între 19 şi 69 de ani.

Opt dintre ei respirau cu dificultate şi erau obosiţi, la trei luni după ce au fost bolnavi de covid-19, însă niciunul nu a fost internat la terapie intensivă şi nu a fost ventilat, iar scanări convenţionale nu au detectat probleme la nivelul plămânilor acestor pacienţi.

Scanările au scos la iveală leziuni pulmonare – zone în care aerul nu circulă cu uşurinţă în sânge – la opt dintre pacienţii care gâfâiau.

Aceste rezultate l-au determinat pe profesorul Gleeson să pregătească un studiu asupra unui număr de 100 de persoane, pentru a verifica dacă pacienţi care nu au fost spitalizaţi şi nu au avut simptome grave prezintă aceleaşi probleme.

El intenţionează să colaboreze cu medici generalişti în vederea examinării unor persoane cu teste pozitive cu covid-19 în mai multe grupe de vârstă.

Scopul studiului este să stabilească dacă aceste persoane prezintă leziuni pulmonare şi facă aceste leziuni sunt permanente sau dispar în timp.

„Mă aşteptam la unele leziuni pulmonare, dar nu la nivelul pe care l-am observat”

Riscul unor boli grave şi al morţii creşte puternic în cazul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani.

Însă, dacă studiu va arăta că leziunile pulmonare apar la un grup de vârstă mai larg şi inclusiv la bolnavii de covid-19 care nu sunt spitalizaţi, ”acest lucru va schimba situaţia”, consideră el.

Leziunile pulmonare identificate cu ajutorul xenonului ar putea să fie unul dintre factorii unor forme de covid-19 îndelungate, în care pacienţii nu se simt bine timp de lunide zile după ce se infectează cu noul coronavirus, estimează el.

Această tehnică de scanare a fost dezvoltată de către un grup de cercetători de la Universitatea din Sheffield, coordonat de către profesorul James Wild, care subliniază că ea asigură o modalitate ”unică” de descoprerire a leziunilor pulmonare cauzate de covid-19 şi a sechelelor acesteia.

Citeşte şi Raport INSP: Peste 80% dintre decedaţii de coronavirus au mai mult de 60 de ani

”În alte boli fibrotice ale plămânului, am arătat că metodele sunt foarte sensibile în privinţa acestei afecţiuni şi sperăm ca aceste rezultate să ajute la înţelegerea bolii de plămâni covid-19”, a declarat el.

Un medic generalist de la Oxford, dr. Shelley Hayles, implicat în punerea la punct a studiului, consideră că până la 10% dintre persoanele care au avut covid-19  ar putea prezenta leziuni pulmonare care conduc la operioadă prelungită a simptomelor.

”Ne aflăm acum la peste un milion şi-un sfert de cazuri, iar 10% din asta înseamnă mult”, subliniază ea.

”Atunci când personalul medical spune pacienţilor că nu ştie ce este în neregulă cu ei şi că nu ştie să rezolve simpromele este un lucru stresant”, declară ea, adăugând că ”marea majoritate a pacienţilor vrea un diagnostic, chiar dacă veştile nu sunt bune”.

Acesta este şi cazul lui Tim Clayden, care a împlinit 60 de ani în Spitalul John Radcliffe din Oxford bolnav de covid-19, prezentând siimptome atât de grave încât a crezut că va muri. El s-a recuperat, însă acuză în continuare o oboseală. Este frustrat din cauză că nu-şi recapătă sănătatea deplin.

Citeşte şi 1 decembrie 2020, un an de la primul caz de infecţie cu coronavirus. Cum a manipulat China datele referitoare la pacienţii cu Covid-19

El spune că a fost în acelaşi timp îngrijorat şi uşurat după ce a fost examinat în studiul profesorului Gleeson, care au arătat că plămânii săi au fost afectaţi.

”Te ajută să ştii că ai o problemă cu plămânii. Ştiu ce am, Ştiu care este originea. Ceea ce nu ştiu, pentru că nimeni nu ştie, este dacă acest lucru este permanent sau va trece. Dar prefer să ştiu decât să nu ştiu”, spune el.

”Este o investigaţie interesantă şi este important ca leziunile pulmonare post-covid să fie examinate mai detaliat şi la o scară mai mare, pentru ca să înţelegem mai bine afecţiunea pe termen lung”, apreciază directoarea Cercetării şi Inovaţiei la Asthma UK şi British Lung Foundation, dr. Samantha Walker.

 

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa