1 decembrie 2020, un an de la primul caz de infecţie cu coronavirus. Cum a manipulat China datele referitoare la pacienţii cu Covid-19

Marți, 1 decembrie, se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a manifestat simptome ale bolii în capitala provinciei Hubei, Wuhan, potrivit unui studiu apărut în publicația medicală Lancet.
Daniel Spătaru
01 dec. 2020, 11:26
1 decembrie 2020, un an de la primul caz de infecţie cu coronavirus. Cum a manipulat China datele referitoare la pacienţii cu Covid-19

Documentele obținute de CNN arată contradicții între ceea ce se știa de către autorități și ceea ce era făcut public. În câteva momente critice ale debutului pandemiei, documentele relevă o serie de greșeli clare și un model de eșec care este perpetuat de instituții. Unele dintre cel mai bătătoare la ochi informații sunt legate de ritmul extrem de lent cu care sunt diagnosticați pacienţii cu Covid-19. În Hubei, vorbim despre teste care dau greș și mecanisme de raportări eronate.

Potrivit unui raport de la începutul lunii martie, în medie, timpul între instalarea simptomelor și confirmarea diagnosticului era de 23,3 zile, ceea ce reprezintă un interval extrem de mare ce afectează semnificativ monitorizarea și combaterea bolii.

Citeşte şi Jurnalista care a vorbit lumii despre focarul de coronavirus din Wuhan riscă 5 ani de închisoare. Ea a fost arestată şi a intrat în greva foamei

Într-un raport marcat ”Document intern, rugăm să păstrați confidențialitatea”, autoritățile din domeniul sanitar din provincia Hubei (epicentrul a ceea ce avea să fie pandemia de Covid-19) listează un bilanț total de 5.918 de noi cazuri la data de 10 februarie, mai mult decât dublu față de cifrele anunțate oficial în aceeași zi. Aceste cazuri sunt și ele împărțite pe subcategorii: „cazuri confirmate”- 2.345, „cazuri confirmate clinic” 1.772 și „cazuri suspecte” 1.796. Aceste cifre nu au fost făcute publice, întregul sistem chinez părând să încerce a minimaliza săptămâni întregi gravitatea situației.

Cifrele figurează printre dezvăluirile conținute în documente de 117 pagini întocmite de Centrul pentru Controlul Bolilor și Prevenție din provincia Hubei, documente care au fost verificate de CNN şi preluate de hotnews.ro.

Adunate, documentele reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații din China de la începutul pandemiei și oferă o primă perspectivă clară asupra autoritățior locale, ce știau și când.

Guvernul chinez a negat constant acuzațiile formulate de SUA și de statele occidentale că ar fi ascuns în mod deliberat informațiile legate de virus.

Documentele au fost furnizate CNN de către un avertizor de integritate care dorește să își mențină anonimatul. Sursa ar fi lucrat în sistemul sanitar chinez și se prezintă ca fiind un patriot motivat de dezvăluirea adevărului, solidar cu alți colegi medici care au vorbit.

Documentele au fost verificate de către CNN din șase surse independente, experții confirmând autenticitatea lor pentru CNN.

La 10 februarie, sunt consemnate în documente: „cazuri confirmate”- 2.345, „cazuri confirmate clinic” 1.772 și „cazuri suspecte” 1.796. ”Multe dintre cazuri suspecte ar fi trebuit incluse în cazurile confirmate”, spune un expert care a consultat documentele CNN.

„Numerele furnizate arată cât de confuză, complexă și haotică era situația”, a mai spus Huang, de la consiliul pentru relații externe.

Un alt expert în boli infecțioase citat de CNN, profesorul universitar William Schaffner, spune și el că modul în care este raportată situația în documente arată încercarea de a minimaliza impactul epidemiei.

Andrew Mertha, director la Johns Hopkins University specializat în programe legate de China, susține că documentele care par autentice sunt făcute în așa fel încât oficialii să poată prezenta public orice variantă doresc. „Le dai toate variantele astfel încât să nu pui pe cineva într-o situație inconfortabilă”.

Oficialii chinezi au schimbat ulterior modul de raportare și înalți oficiali din sistemul medical au fost demiși.

Discrepanțe apar și când vine vorba de bilanțul deceselor. Pe 7 martie, bilanțul total al victimelor din Hubei declarat oficial era de 2.986. Documentele obținute de CNN arată cu totul altceva: 3.456 de decese, din care 2.675 decese confirmate ca fiind Covid, 647 ”diagnosticate clinic” și 126 ”suspecte”.

În același timp, CNN mai notează că autoritățile din China nu au făcut niciodată public numărul de cazuri identificate în 2019. Potrivit unui grafic care apare într-un document, numărul acestora ar putea fi mai mare decât se crede. Până acum, cele mai certe informații indică faptul că ar fi vorba de 44 de cazuri de ”penumonie cu etiologie necunoscută.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Soluția naturală care hidratează pielea și o ajută să nu îmbătrânească. I se mai spune ”aurul galben al frumuseții”
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
O trupă rock generată de AI a strâns peste un milion de fani pe Spotify
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Cancan.ro
David Măruță s-a cuplat cu fiica unui celebru chef din România Primele IMAGINI cu cei doi îndrăgostiți la Beach, please!
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Noua TAXĂ care se pregătește în România. Proprietățile vor fi suprataxate. Românii care vor contribui mai mult la stat.
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Planurile ministrului Apărării privind armata obligatorie. Ionuț Moșteanu e dispus să pună mâna pe armă pentru a atrage 100.000 de rezerviști în sistem
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți