Studiu despre cafea. Bucureştiul, printre cele mai scumpe capitale din Europa

Potrivit unui studiu comparativ internaţional despre cafea, dintre toate capitalele Europei Centrale şi de Est, la Bucureşti trebuie să plăteşti cel mai mult pentru o cană de cafea. Au fost analizate preţurile pentru cafea filtru, cappuccino şi cafea cu lapte.

07 iul. 2021, 13:14
Studiu despre cafea. Bucureştiul, printre cele mai scumpe capitale din Europa
Bucureştiul, printre cele mai scumpe capitale din Europa

Studiu despre cafea. Analizând nivelul mediu al veniturilor, o cană de cafea costă relativ mult în România – menţionează Maszol citând studiul comparativ internaţional World Coffee Index 2021.

Autorii au întrebuinţat datele unuia dintre cele mai renumite portaluri de călătorie din lume, TripAdvisor. În zona central- şi est-europeană unul dintre cele mai scumpe capitale este Bucureştiul, unde o ceaşcă de cafea costă în medie 3,02 dolari.

Citeşte şi: Ţara care a interzis cafeaua la pachet. Val de reacţii negative: „Este bătaie de joc”

Studiu despre cafea. Capitala cea mai scumpă

Cea mai populară băutură fierbinte a lumii este mai scumpă doar la Viena, Praga şi Bratislava, unde costă 4,04, 3,13 şi respectiv 3,04 dolari.

Budapesta este mai ieftină faţă de Bucureşti, acolo cafeaua costă doar 2,47 dolari, iar la Ljubljana preţul ei este de 2,50, la Zagreb de 2,33, iar la Belgrad de 1,81 dolari

Există o serie de capitale vest-europene în care poţi bea cafea pe bani mai puţini decât la Bucureşti: la Roma cu 2,47 dolari, la Madrid cu 2,75 dolari, iar la Lisabona cu 2,52 dolari, scrie g4media.ro.

„Putem consuma liniștiți trei cești de cafea zilnic”

Mihaela Bilic spulberă miturile și transmite că în regulă să consumăm trei căni de cafea pe zi, ba chiar e un remediu pentru insolație și durerile de cap.

Mulți consideră că nu e deloc indicat să consumăm cafeină când e prea cald afară fiindcă poate duce la deshidratare, dar Mihaela Bilic îi contrazice. Apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de cea mai consumată băutură dimineață.

Cafeaua, un remediu pentru insolație și dureri de cap

Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea.

Mai nou au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei: face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene
are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării.

Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 min înainte mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort.

Inutil să confirm ceea ce știați deja: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta. Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație. Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.