Studiu: Europa foloseşte biocombustibili care afectează mediul, deşi există alternative mai bune

Europa poate înlocui în mod eficient carburanţii fosili utilizaţi în transporturi cu carburanţi din surse regenerabile, fără a recurge la biocombustibilii care afectează mediul, afirmă un raport realizat de institutul olandez de cercetare CE Delft1, la cererea unor organizaţii de mediu.

17 ian. 2013, 15:35
Studiu: Europa foloseşte biocombustibili care afectează mediul, deşi există alternative mai bune

Raportul „Alternative sustenabile pentru biocarburanţii utilizaţi în Uniunea Europeană, proveniţi din plante cultivate” explorează scenarii care recomandă o schimbare majoră a politicii UE, acordând prioritate eficienței energetice și accelerării adoptării energiei electrice din surse regenerabile și a biocarburanţilor durabili, cum ar fi cei produşi din deșeuri și reziduuri.

În conformitate cu obligațiile asumate la nivelul UE, până în 2020, 10% din carburanţii utilizaţi în sectorul european al transporturilor trebuie să provină din surse regenerabile, în timp ce producătorii de carburanţi sunt şi ei obligaţi să reducă cu 6% intensitatea de carbon a acestora, arată asociaţia Terra Mileniul III. Guvernele ţărilor membre ale UE intenționează să atingă aceste obiective prin folosirea pe scară largă a biocarburanţilor produși din plante cultivate pe terenuri agricole sau forestiere, ignorând impactul semnificativ de mediu şi social al acestora, inclusiv ocuparea de noi terenuri destinate culturilor agricole şi emisiile de carbon rezultate.

Conform unui studiu al Comisiei Europene, majoritatea biocarburanţilor comercializaţi în prezent în Europa au emisii de carbon egale sau doar cu puţin mai mici decât cele ale carburanţilor fosili convenționali, în cazul în care se iau în considerare şi emisiile provenite de la Schimbarea Indirectă a Utilizării Terenului (ILUC).

Raportul CE Delft, realizat la cererea organizaţiilor europene Greenpeace, BirdLife Europa, European Environmental Bureau și Transport&Environment, arată ce înseamnă o schimbare reală a politicii în acest domeniu, în comparaţie cu compromisul complet nesatisfăcător oferit de către Comisie în octombrie 2012, precizează Terra Mileniul III. Dacă propunerea Comisiei va fi adoptată în forma ei actuală, cel puțin jumătate din ținta de 10% pentru biocarburanţii utilizaţi în transporturi, până în 2020, ar fi îndeplinită cu ajutorul unor biocarburanţi care afectează mediul, concomitent cu permisiunea creşterii consumului total a acestora.

„Acest raport arată cât de greşită este actuala politică a UE în acest domeniu, dar și modul în care transportul poate deveni mai curat, fără utilizarea biocarburanţilor cu impact de mediu şi social negativ. Modul cel mai simplu si mai sigur de a reduce impactul transporturilor rutiere şi feroviare asupra climei este acela de a reduce consumul de energie și de a accelera electrificarea sistemului european de transport”, a declarat Sebastien Risso, director pentru politici forestiere al Greenpeace Europe a afirmat.

Pentru a îndrepta politica UE în domeniul biocarburanţilor destinaţi transporturilor, organizaţiile de mediu menţionate îndeamnă Parlamentul European și guvernele UE să se concentreze asupra soluțiilor alternative oferite în scenariul din raport, transmite Terra Mileniul III. Această schimbare ar determina o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, până în 2020, contribuind, în același timp, la dezvoltarea de noi tehnologii, care constituie o sursă importantă de noi locuri de muncă. În acest fel, statele membre şi-ar putea îndeplini obligațiile care le revin în cadrul politicii existente făra a utiliza, sau folosind o cotă  mai redusă de biocarburanţi produși din plante cultivate pe terenuri agricole sau forestiere.

„Acest scenariu nu va putea fi implementat imediat, el începe cu modificarea actualei propuneri a Comisiei Europene. Contabilizarea corectă a amprentei totale de carbon a biocarburanţilor, care include şi emisiile provenite din ILUC, constituie primul pas către carburanţi alternativi mai sustenabili. Prin urmare, facem apel la Parlamentul European și la Consiliu să includă factorii ILUC în politica UE privind biocarburanţii”, a precizat Nusa Urbancic, manager de program pentru carburanţi în cadrul organizaţiei Transport&Environment a spus

Propunerea Comisiei va fi discutată de către miniștrii UE la Consiliile de energie și de mediu din februarie și martie şi, în următoarele luni, de către Parlamentul European.