Studiu: Frunzele de rucola sunt cancerigene. Consumul în exces creşte riscul de cancer gastro-intestinal

Promovate ca fiind un aliment sănătos, cu un conţinut bogat în vitaminele C, K şi A şi minerale, frunzele de rucola pot deveni totuși un real pericol pentru sănătate. Una din zece analize realizate pe frunzele de rucola a indicat un nivel crescut de nitrați.

RomaniaTV.net
07 apr. 2020, 16:01
Studiu: Frunzele de rucola sunt cancerigene. Consumul în exces creşte riscul de cancer gastro-intestinal

Unul din zece eșantioane cultivate de britanici a depășit limita maximă admisă, a anunțat Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA), citată de Daily Mail. Studiile au demonstrat faptul că există o legătură destul de strânsă între aceste substanțe și cancer.

Nivelurile mari de nitrați prezente în frunzele de rucola sunt asociate cu utilizarea de îngrășăminte artificiale, în special pentru culturile realizate în sere sau solarii pe timp de iarnă.

Top 10 alimente cancerigene pe care le mâncăm zilnic

Un consum scăzut de nitraţi este, totuşi, benefic sănătăţii, contribuind la reducerea tensiunii arteriale. Aceste substanţe devin nocive dacă depășesc limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății: „Nitrații sunt substanțe chimice care există în plante, soluri și apă. Concentrația de nitrați în țesuturile plantelor este variabilă, dar legumele cu frunze verzi, atunci când sunt consumate crude, pot conține cantități relativ mari”, au spus reprezentanții FSA. „Concentrația peste un prag poate reprezenta un risc pentru sănătate, iar nivelurile ridicate de nitrați au fost asociate cu anumite tipuri de cancer”, au mai arătat autorii studiului.

Cercetările au arătat că rucola este un hiperacumulator de nitrați din sol şi că aceste substanțe chimice favorizează în special dezvoltarea cancerului gastro-intestinal.