STUDIU Imunitatea dobândită în urma infectării cu COVID ar putea dispărea în câteva luni. Eficienţa vaccinului, sub semnul întrebării

Imunitatea dobândită în urma infectării cu noul coronavirus ar putea dispărea în câteva luni de zile, arată un studiu recent. Acest aspect pune sub semnul întrebării eficienţa pe termen lung a unui vaccin, a atras atenţia un reputat medic britanic, potrivit News.ro.

RomaniaTV.net
13 iul. 2020, 16:12
STUDIU Imunitatea dobândită în urma infectării cu COVID ar putea dispărea în câteva luni. Eficienţa vaccinului, sub semnul întrebării

Această lucrare confirmă faptul că răspunsul cu anticorpi de protecţie la persoane infectate cu SARS-CoV-2 (…) pare să scadă rapid”, a atras atenţia doctorul Stephen Griffin, profesor asociat la Facultatea de Medicină a Universităţii britanice Leeds.

Vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor trebui să genereze o protecţie mai puternică şi mai de durată faţă de infecţiile naturale sau să fie administrate cu regularitate”, adaugă medicul.

Dacă infecţia îţi dă un nivel de anticorpi care scade în două-trei luni, vaccinul probabil că va face acelaşi lucru”. În acest context, ”o singură injecţie poate să nu fie suficientă”, a declarat pentru The Guardian dr. Katie Doores, principala autoare a studiului.

Citeşte şi Dr. Musta, avertisment referitor la pacienţii care nu prezintă simptome: „Am constatat leziuni pulmonare severe la asimptomatici”

În cadrul studiului, cercetătorii au studiat răspunsul imunitar a 90 de pacienţi infectaţi cu coronavirus. Concluziile au arătat că nivelul anticorpilor neutralizanţi, capabili să distrugă virusul, atinge un vârf în medie la trei săptămâni după manifestarea simptomelor, apoi scade rapid. După observarea analizelor de sânge, s-a constatat că aceleaşi persoane care prezentau simptome uşoare au avut un răspuns imunitar la virus, însă în general mai mic decât în forme mai severe.

Doar 16.7% dintre subiecţi aveau niveluri puternice de anticorpi neutralizanţi la 65 de zile de la manifestarea simptomelor.

Studiul tinde, aşadar, să discrediteze teoria imunităţii colective, care se presupune că protejează pe toată lumea odată ce un procent mare al populaţiei a devenit imună după infectare. Specialiştii subliniază însă că imunitatea nu se bazează doar pe anticorpi şi că organismul produce de asemenea celule imunitare – B şi T – cu rol în apărare.

Chiar dacă nu ai anticorpi în circulaţie detectabili, asta nu înseamnă că nu ai neapărat imunitate protectoare, pentru că probabil ai celule cu memorie imunitară care pot intra rapid în acţiune, pentru a cere un nou răspuns imunitar, în cazul în care contractezi din nou cu virusul. Aşadar, este posibil să dezvolţi o infecţie mai benignă”, spune profesoara de imunologie virală Mala Maini, consultantă la University College din Londra.