STUDIU Infectarea cu virusul SARS COV 2 nu oferă imunitate totală în faţa reinfectării

Un studiu publicat recent în jurnalul medical Lancet relevă faptul că infectarea cu coronavirus nu oferă imunitate totală în faţa reinfectării. Cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului rămâne în continuare vaccinul.

18 mart. 2021, 16:08
STUDIU Infectarea cu virusul SARS COV 2 nu oferă imunitate totală în faţa reinfectării
Sursa FOTO: reddeeradvocate.com

Imunitate COVID după infectare. Studiul, desfăşurat în Danemarca, a fost realizat pe un eşantion de câteva milioane de persoane şi s-a derulat pe parcursul mai multor luni, începând din primăvara anului trecut şi până în toamnă, informează Mediafax.

Totuşi, oamenii de ştiinţă au atras atenţia asupra faptului că, în perioada în care studiul era în desfăşurare, nu existau noile tulpini. Prin urmare, gradul mare de infecţiozitate al noilor tulpini ar putea modifica într-o oarecare măsură concluziile studiului privind predispoziţia spre reinfectare.

Citeste si Care este, de fapt, legătura dintre vaccinul Astra Zeneca şi apariţia cheagurilor de sânge

Imunitate COVID după infectare

Studiul a relevat faptul că doar 0.65% din cei care au fost confirmaţi cu noul coronavirus în primăvară au primit rezultate pozitive COVID-19 şi în al doilea val de infectări, din toamnă. Prin urmare, specialiştii sunt de părere că participanţii au fost protejaţi de anticorpi în proporţie de 80.5%. Nu la fel stau lucrurile şi pentru cei de vârsta a treia. Persoanele care depăşiseră, însă, 65 de ani erau protejate de anticorpi doar în proporţie de 47.1%.

Ceea ce pot spune cu certitudine oamenii de ştiinţă este faptul că, odată infectată, o persoană dezvoltă un nivel optim de anticorpi astfel încât să-şi întărească imunitatea. Astfel, în cazul unei reinfectări, forma bolii este mult mai uşoară. Rezultatele studiului au indicat, însă, că rezistenţa organismului în faţa reinfectării scade odată cu vârsta. Şi asta întrucât sistemul imunitar este slăbit în cazul vârstnicilor. Aceasta este principala cauză a dezvoltării de forme grave de boală în rândul celor cu vârste înaintate.

Citeste si Adina Vălean anunţă când va fi gata paşaportul COVID. „Nu va fi o condiție esențială pentru călătorie”

Cercetătorii dau asigurări că vaccinurile protejează în mod eficient în faţa unei forme grave de COVID

Oamenii de ştiinţă dau, de asemenea, asigurări că, deşi gradul de eficienţă al vaccinurilor variază, toate protejează în mod eficient în faţa unei forme grave de COVID. Concluzia studiului este că ”toate aceste date confirmă că pentru a ne apăra de virusul SARS-CoV-2 este nevoie de un program global de vaccinare, această este singura cale sigură de protecţie în faţa bolii”.